Subscribe to feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 10 min 52 sec geleden

Eindelijk gereed: wasbare zonnecellen

do, 21/09/2017 - 15:49
Onderzoekers van het Japanse bedrijf Riken en de universiteit van Tokyo zijn erin geslaagd om flexibele zonnecellen te maken, die nauwelijks aan capaciteit inboeten als ze worden gewassen.

Kunstspier op elektrische spanning (video)

do, 21/09/2017 - 15:08
Onderzoekers van de Columbia University hebben een kunstmatige spier ontwikkeld die werkt op elektrische spanning. De spier kan duwen, trekken, buigen, draaien en tillen. Hij kan duizend keer zijn eigen gewicht tillen. Daarmee is hij vijftien keer sterker dan een menselijke spier.

Anti-ijs structuur houdt objecten ijsvrij

do, 21/09/2017 - 14:47
Nauwkeurig gedimensioneerde gaten en uitsteeksels kunnen helpen om een object ijsvrij te houden. Dat ontdekte een groep Noorweegse onderzoekers in een zoektocht naar anti-ijs zonnepanelen en windmolens.

Bloed-drones vliegen zelf tussen Zwitserse hospitaals (video)

do, 21/09/2017 - 14:07
Het Zwitserse bedrijf Matternet heeft toestemming gekregen om vanaf oktober live te gaan testen met een drone-service voor ziekenhuizen. De drones gaan zelfstandig bloed en diagnostische monsters heen en weer brengen.

Overheid veilt mobiele netwerken

do, 21/09/2017 - 12:11
Het ministerie van Economische Zaken gaat de frequenties voor 4G en 5G mobiele netwerken veilen. Bedoeling is dat er meer ruimte beschikbaar komt. De veiling is gepland voor het najaar van 2019.

Tata Steel fuseert met Thyssenkrupp

wo, 20/09/2017 - 13:55
Tata Steel en Thyssenkrupp hebben een intentieovereenkomst gesloten over het samengaan van hun Europese staalactiviteiten. Het hoofdkantoor komt in Nederland, in de regio Amsterdam.

Meer plastic inzamelen levert weinig milieuwinst

wo, 20/09/2017 - 13:29
Het inzamelen van zo veel mogelijk plastic afval van huishoudens, leidt niet automatisch tot milieuwinst. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in het rapport 'De circulaire economie van kunststof; van grondstoffen tot afval'. Het zou beter zijn om de nadruk te leggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

In Troonrede bijzondere aandacht voor belang digitalisering

di, 19/09/2017 - 20:49
FME is blij met de aandacht in de Troonrede voor cybersecurity in Nederland. Letterlijk staat er: "Er komt extra geld om op te treden tegen cyberspionage, cybersabotage en cybercriminaliteit." Ook is er aandacht voor de Brexit, een teleurstellende stap voor de Europese samenwerking. FME vindt internationale samenwerking van groot belang om tot oplossingen te komen voor maatschappelijke uitdagingen en vraagstukken, zoals het klimaatakkoord van Parijs en het onverkort uitvoeren van het Energieakkoord.

Installateurs: 'energietransitie moet topprioriteit zijn voor nieuw kabinet'

di, 19/09/2017 - 20:21
Bij het verschijnen van de Miljoenennota kijkt Doekle Terpstra vooral reikhalzend uit naar het volgende kabinet. Volgens de voorzitter van Uneto-VNI moet de nieuwe regering de financiële ruimte gebruiken voor de energietransitie. "Ons land staat er prima voor, mede dankzij het huidige kabinet", zegt Terpstra in reactie op de laatste Miljoenennota van het demissionaire kabinet Rutte-II. "Nu is het tijd om te investeren in onze toekomst. We kunnen honderdduizenden woningen en gebouwen energieneutraal maken. Dat moet topprioriteit zijn voor het nieuwe kabinet. Met gerichte investeringen en een consistent beleid kunnen we ons land kampioen maken op het gebied van verduurzaming."

Snelladen: 500 km bereik in vijf minuten

di, 19/09/2017 - 19:13
De nieuwe generatie elektrische auto’s krijgt steeds grotere batterijen. 100 kWh Is of wordt de norm voor onder meer Tesla, Porsche, Audi, Jaguar en Volvo. Maar hoe krijg je die batterijen weer een beetje vlot opgeladen?

Fietsband van paardenbloem

di, 19/09/2017 - 17:00
Vredestein komt met een racefietsband van rubber uit de wortels van de Russische paardenbloem.

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika (video)

di, 19/09/2017 - 16:15
Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

Gebruikt wc-papier voor duurzame energie

di, 19/09/2017 - 15:52
Scheikundigen van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben samen met collega's van het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht de eerste technisch-economische analyse gepubliceerd over de omzetting van gebruikt toiletpapier in elektriciteit. In het tijdschrift Energy Technology stellen zij een proces in twee stappen voor en maken zij een kostenberekening per kWh die vergelijkbaar is met de kosten van fotovoltaïsche installaties in woningen.

Autopilot Tesla toch niet vrijuit bij dodelijk ongeval

di, 19/09/2017 - 14:33
De Autopilot van Tesla is niet geheel vrij te pleiten bij een ongeval waarbij een Amerikaan in mei 2016 om het leven kwam in Florida.

'Waterkracht kan halve wereld van elektriciteit voorzien'

di, 19/09/2017 - 13:54
Waterkracht heeft de potentie om bijna de halve wereld te voorzien van elektriciteit, zeggen energiewetenschappers van de Universiteit Utrecht. Maar omdat het potentieel slecht in kaart is gebracht was dit tot op heden nog niet bekend. De onderzoekers publiceerden hun resultaten op 18 september in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Energy.

Fietsen op banden van paardenbloem

di, 19/09/2017 - 06:00
Vredestein komt met een racefietsband van rubber uit de wortels van de Russische paardenbloem.

Nieuwe richtlijn veilig graafbakken verplaatsen

ma, 18/09/2017 - 22:26
Per 1 september 2017 is een nieuwe richtlijn veilig graafbakken verplaatsen van kracht. Brancheorganisaties en bouwbedrijven hebben de handen ineengeslagen om een einde te maken aan onveilige praktijken die al sinds jaar en dag zijn ingesleten, maar die fataal kunnen aflopen.

Wijziging opbouwmethode rolsteigers

ma, 18/09/2017 - 20:10
Onlangs is het nieuwe A-blad* Rolsteigers verschenen met een belangrijke wijziging in de manier waarop rolsteigers opgebouwd moeten worden. Vanaf 1 januari 2018 is het namelijk verplicht om altijd rondom een leuning te hebben bij betreding van een platform in een rolsteiger.

Werkdruk Inspectie SZW te hoog door stijging aantal ongelukken

ma, 18/09/2017 - 17:09
De stijging van het aantal ongelukken op de werkvloer zorgt ervoor dat de werkdruk bij de Inspectie SZW te hoog is. Inspecteur-generaal Marc Kuipers uitte hierover zijn zorgen in het KRO-NCRV-tv-programma De Monitor.

'Engineering in Food & Beverage' Evenement

ma, 18/09/2017 - 14:55
Waarmee moet je rekening houden als je machines ontwerpt voor de voedingsmiddelenindustrie? Hoe zorg je dat je je aan wet-en regelgeving houdt? Hoe doe je dit zo hygiënisch en duurzaam mogelijk? Dit zijn de centrale vragen op het Evenement ‘Engineering in Food & Beverage’ dat op 3 oktober 2017 plaatsvindt in De Fabrique in Maarssen.

Pagina's