Kathodische bescherming met opgedrukte stroom

Er bestaan twee soorten kathodische beschermingssystemen, systemen met opofferingsanoden en systemen met opgedrukte stroom. We beschouwen voor de eenvoud een stalen installatie. Installaties van ander materiaal kunnen op dezelfde wijze beschermd worden, zij het met andere criteria en ontwerpvariabelen.

Een systeem met opgedrukte stroom werkt met behulp van een externe gelijkstroombron (zie figuur). Deze wordt met de positieve pool aangesloten aan een speciaal geconstrueerd anodebed en met de negatieve pool aan de constructie aangesloten. De stroom die door zo'n installatie geleverd kan worden hangt af van het anodebed en de weerstand van het elektroliet. De spanning, en dus de stroom van de stroombron, kan naar behoefte ingesteld worden om zo voldoende stroom te leveren om de constructie te beschermen.

Systemen met opgedrukte stroom worden meestal toegepast bij hoge stroomvraag en/of hoge bodemweerstanden. Deze systemen hebben wel een energiebron (bv netspanning) nodig en vergen meestal meer onderhoud en bewaking. Voorbeelden van toepassingen met opgedrukte stroom zijn ondergrondse buisleidingen, olie- en gasbronnen, havenwerken, schepen.


Bron:Handboek constructiematerialen, corrosie en corrosiebescherming,  2000.

originaltype: 
pdf
 
Meer lezen over Kathodische bescherming met opgedrukte stroom?