Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 24 min 21 sec geleden

'Medische technologie kan 110.000 zorgmedewerkers vrijspelen'

ma, 16/05/2022 - 15:11
Over tien jaar komt Nederland 135.000 medewerkers tekort om te kunnen voldoen aan de vraag naar gezondheidszorg. De meerderheid van het personeelstekort, 98.000 arbeidsplaatsen, zal ontstaan in de ziekenhuis- en ouderenzorg. FME heeft daarom onderzoeks- en adviesbureau in de zorgsector Gupta Strategists opdracht gegeven te onderzoeken wat technologie kan betekenen om deze uitdaging het hoofd te bieden.

Ultradunne brandstofcel gebruikt lichaamseigen suikers om elektriciteit op te wekken

ma, 16/05/2022 - 14:37
Ingenieurs hebben een glucose-energiebron ontwikkeld die miniatuurimplantaten en sensoren kan voeden.

Het perfecte stuk chocola ontwerpen (video)

ma, 16/05/2022 - 10:04
Natuurlijk is de smaak van eten belangrijk, maar het mondgevoel en het geluid dat voedsel maakt als we erop bijten, bepalen ook of we genieten van de eetervaring. Natuurkundigen en voedingsonderzoekers laten zien dat het mogelijk is om eetbare materialen te ontwerpen die dit genot optimaliseren.

Noodhulpdrone Twente haalt 120 km/u

ma, 16/05/2022 - 09:44
Studententeam DroneTeam Twente heeft haar nieuwste drone onthuld: Thunderbird. De drone is ontworpen voor medische hulpverlening en maakt gebruik van een uniek, efficiënt vleugelontwerp en haalt een topsnelheid van 120 kilometer per uur.

“Nauwe samenwerking voor standaardisatie is noodzakelijk”

zo, 15/05/2022 - 10:58
De industrie transformeert, gedreven door de wensen en behoeften van de maatschappij. Maar dat vergt aanpassingen van leveranciers aan de procesindustrie. Samenwerking met eindgebruikers is daarbij belangrijk, zegt Jacco Opmeer, werkzaam bij Shell Global Solutions B.V. en tevens actief in de werkgroep Open Process Automation Forum (OPAF) van de WIB. Tijdens Productie Proces Automatisering (PPA) geeft Opmeer een keynote over dit onderwerp.

Voorkomen treinuitval: een kwestie van minder techniek

zo, 15/05/2022 - 10:23
Rolf van Lieshout (Erasmus School of Economics) deed onderzoek naar een ‘zelfsturend spoorsysteem’ waarop kan worden teruggevallen wanneer massale treinuitval dreigt. Zo is een out-of-control situatie, zoals op zondag 3 april toen er geen treinen reden, mogelijk te voorkomen. Modellen laten zien dat treinen toch op grote schaal kunnen rijden als de dienstregeling en de centrale bijsturing wordt losgelaten op zo’n moment.

Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive genomineerd voor Hermes Award

do, 12/05/2022 - 11:07
De nominaties voor de Hermes Award zijn bekend: Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive maken kans op de jaarlijkse technologie-innovatieprijs van de Hannover Messe.

Europa gaat productiecapaciteit elektrolysers vertienvoudigen voor 2030

do, 12/05/2022 - 10:45
De commissaris voor Interne Markt Thierry Breton en 20 CEO's van de Europese elektrolyserindustrie hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin de industrie zich ertoe verbindt haar productiecapaciteit voor elektrolysers tegen 2025 te vertienvoudigen. Dit zal de jaarlijkse EU-productie van 10 miljoen ton hernieuwbare waterstof mogelijk maken tegen 2030, zoals als doel gesteld in de REPowerEU-mededeling van maart 2022.

Nieuwe Nederlandse technologie voor recycling van verpakkingen met voedselresten

wo, 11/05/2022 - 14:40
In Nederland zijn we sterk in recyclen. Toch gaat een groot deel van de complexe reststromen nog linea recta de verbrandingsovens in. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid gebruikte fastfoodverpakkingen, die in coronatijd alleen maar is toegenomen. Omdat het materiaal vervuild is, mag het niet bij het oud papier en belandt het bij het restafval. Voor dit soort afvalstromen is er nu een duurzame oplossing. Met innovatieve technieken ontsluit Recell Group de cellulose uit het verpakkingsmateriaal. Het teruggewonnen deel kan na bewerking dienen als nieuwe grondstof in tal van toepassingen.

Meten aan een raket in volle vlucht (video)

wo, 11/05/2022 - 13:02
Een groep studenten van de technische hogeschool in Zürich heeft een werkende raket gebouwd die HBK-rekstrookjes gebruikte om te meten en bewaken en die de hoofdprijs heeft gewonnen bij de European Rocketry Challenge (EuRoC) in Portugal. Het volgende doel is de Spaceport America Cup 2022 in New Mexico.

Klein, mini, nano: 's werelds kleinste tandwiel

wo, 11/05/2022 - 12:16
Steeds kleiner en ingewikkelder - zonder miniaturisatie zouden we tegenwoordig niet de componenten hebben die nodig zijn voor krachtige laptops, compacte smartphones of endoscopen met hoge resolutie. Er wordt nu op nanoschaal onderzoek gedaan naar schakelaars, rotors of motoren die uit slechts enkele atomen bestaan ​​om zogenaamde moleculaire machines te bouwen. Een onderzoeksteam van de Friedrich Alexander universiteit in Neurenberg (DE) heeft nu 's werelds kleinste door energie aangedreven tandwiel met bijbehorende tegenhanger gebouwd. De nano-reductor is de eerste die ook actief kan worden aangestuurd en aangedreven.

4D-composietgeprinte dronevleugels die van vorm veranderen tijdens de vluctht (video)

wo, 11/05/2022 - 11:57
In Canada wordt gewerkt aan drone-vleugels die tijdens de vlucht van vorm kunnen veranderen. Professor mechanische, industriële en ruimtevaarttechniek Suong Hoa heeft hiervoor een 4D composietprinttechniek ontwikkeld.

Eveliene Langedijk voorzitter jury Technishow Awards

di, 10/05/2022 - 11:53
Eveliene Langedijk is gekozen als voorzitter van de jury van de TechniShow Innovation Awards 2022. Ze is programma manager Smart Industry bij FME en directeur van branchevereniging GMV, voor de machinebouwers in de agri- en foodindustrie in Nederland.

Clean Event: voor professionals uit de keten rondom industriële reinheid

di, 10/05/2022 - 11:49
De uitdagingen rondom de steeds strenger wordende reinheidseisen in de hightech industrie en het verbinden van de gehele keten rondom industriële reinheid staan centraal tijdens het Clean Event 2022, dat Mikrocentrum op 17 mei organiseert in het NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven. Bezoekers krijgen hier de kans om in 1-op-1 adviesgesprekken hun reinheidsuitdagingen te bespreken met ASML.

‘Vroeg of laat zullen we onze energiebronnen efficiënter moeten beheren’

di, 10/05/2022 - 11:34
"Bedrijven bevinden zich vandaag de dag op een cruciaal punt", concludeert Holger Engelbrecht, productmanager Tools & Lighting bij reichelt elektronik op basis van onderzoek. "De eerste stappen naar een energie-efficiëntere bedrijfsvoering zijn al gezet. Nu liggen de volgende uitdagingen in het verschiet, die van ondernemingen grotere investeringen en meer ingrijpende veranderingen in hun energiemanagement vergen. Tegelijkertijd kunnen we de huidige situatie zien als een wake-up call. Vroeg of laat zullen we onze energiebronnen efficiënter moeten beheren."

Techbarometer: doelstellingen Klimaatakkoord onhaalbaar door personeelstekort

di, 10/05/2022 - 11:15
Als er niets gebeurt om het technicitekort op te lossen, is het volgens de meerderheid van de technici (56%) en HR-beslissers (52%) onmogelijk om de energietransitie binnen de gestelde tijd van het Klimaatakkoord te verwezenlijken. Dit concludeert technisch opleider ROVC uit de TechBarometer 2022, een onderzoek onder 1.000 HR-beslissers in de technische branche, 2.500 technici en 1.000 potentiële zij-instromers.

Waterstofslang repareert zijn eigen scheuren

ma, 09/05/2022 - 10:54
Aan de Clemson University (VS) is een zelfherstellende waterstofslang ontwikkeld. Slangen van waterstofpompen moeten bestand zijn tegen hoge druk en zijn vatbaar voor barsten bij blootstelling aan hoge en lage temperaturen en de normale slijtage van het dagelijks gebruik.

Snelle ontwerptool voor zachte robotwearables (video)

zo, 08/05/2022 - 13:30
Wetenschappers hebben een ontwerp- en fabricagetool gemaakt voor zachte pneumatische actuators voor geïntegreerde detectie. Dit soort actuatoren is een cruciale ruggengraat in toepassingen als ondersteunende wearables, robotica en revalidatietechnologieën.

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

vr, 06/05/2022 - 11:34
In maart 2022 is de nieuwe editie van de installatienorm IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 - "Industriële communicatienetwerken - Installatie van communicatienetwerken in industriële gebouwen" gepubliceerd. De norm beschrijft de installatie van communicatienetwerken in industriële ruimten. In de nieuwe versie bevat deze nu ook belangrijke kernpunten over bekabelingsstructuren op basis van Single Pair Ethernet. Daarmee is het een belangrijke basis voor alle gebruikers die hun productie in het IIoT willen brengen.

Inschrijving TechniShow/Esef Maakindustrie van start

do, 05/05/2022 - 16:28
De inschrijving voor een bezoek aan TechniShow en Esef Maakindustrie is geopend. 30 augustus tot en met 2 september 2022 komt de industrie weer samen in Jaarbeurs Utrecht voor iedereen die op zoek is naar de nieuwste materialen, machines, flexibele oplossingen, innovatieve productietechnologieën en toeleveringsstrategieën voor de maakindustrie.

Pagina's