Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 18 min 7 sec geleden

Hardnekkig katalysatorprobleem na vier decennia opgelost

10 uur 49 min geleden
Leidse en Eindhovense scheikundigen hebben na decennia de discussie beëindigd over het juiste model voor de eenvoudigste chemische reactie in heterogene katalyse, die essentieel is voor brandstofcellen. Met behulp van een uniek gekromd platinaoppervlak is aangetoond welk model de reactie met waterstof correct beschrijft.

Chemici lossen hardnekkig katalysatorprobleem op na vier decennia

10 uur 49 min geleden
Leidse en Eindhovense scheikundigen hebben na decennia de discussie beëindigd over het juiste model voor de eenvoudigste chemische reactie in heterogene katalyse, die essentieel is voor brandstofcellen. Met behulp van een uniek gekromd platinaoppervlak is aangetoond welk model de reactie met waterstof correct beschrijft.

Kunstmatige long maakt brandstof van water

13 uur 4 min geleden
Onderzoekers van de Stanford universiteit zijn erin geslaagd om de werking van de long te kopiëren in een elektrokatalytisch mechanisme waarmee water energiezuinig kan worden gesplitst in waterstof en zuurstof. Dit biedt kansen voor efficiëntere brandstofcellen en metaal-luchtbatterijen.

100x sneller 3D-printen met licht (video)

13 uur 25 min geleden
3D-printen met een vloeibare hars kan nu 100 keer sneller dan voorheen én de hars blijft niet meer aan zijn container kleven. De truc zit in 2 soorten licht in plaats van 1, en een remmer in de hars.

Europa's eerste 3D betonprintfabriek staat in Eindhoven (video)

wo, 16/01/2019 - 15:34
Europa’s eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D printen van betonnen elementen voor de bouw staat in Eindhoven. Weber Beamix en Bam Infra openden dinsdag hun 3D betonprintfaciliteit.

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

wo, 16/01/2019 - 14:13
De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op Cern, die na aanpassingen nog tot circa 2040 in gebruik zal blijven.

‘Zonder waterstof gaat de energietransitie mislukken’

wo, 16/01/2019 - 14:06
Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren. Dat stelt Platform voor Mens en Techniek TVVL, naar aanleiding van het Smart Cities Event.

High-tech bank van Fontys-studenten naar lichtfestival in Londen

wo, 16/01/2019 - 13:35
Een high-tech bank met meer dan elf duizend led-lampjes die reageren op je hartslag. Dit bijzondere project, genaamd Vena Lumen en gerealiseerd door Fontys-studenten Engineering, was al te zien tijdens het lichtevenement Glow in Eindhoven afgelopen november. En nu is hij tot en met 26 januari te bewonderen op het lichtfestival Winter Lights in Londen.

Mysterie van Rembrandts impasto opgelost dankzij Franse synchotron

wo, 16/01/2019 - 13:15
Rembrandt van Rijn zorgde voor een revolutie in de schilderkunst met zijn impastotechniek, een 3D-effect waarbij dikke verf reliëf toevoegt aan een schilderij. Hoe hij dat deed, is drie eeuwen later ontdekt door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft en het Rijksmuseum, dat gebruik heeft gemaakt van de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) in Grenoble.

Inefficiënte kantoren worden appartementen die meer energie produceren dan ze gebruiken

wo, 16/01/2019 - 09:22
Het Modular Office Renovation-team van de TU Delft (Mor) werkt aan en manier om inefficiënte kantoren te renoveren in appartementen die meer energie produceren dan ze gebruiken. Dinsdag heeft het team het definitieve ontwerp van zijn prototype onthuld. Met het uiteindelijke prototype gaat het team in juli 2019 naar Hongerije om mee te doen aan een internationale studenten-competite voor energiezuinige huizen.

Wettelijke status voor nieuwe Richtlijn Steigers

di, 15/01/2019 - 20:47
De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Daarmee heeft de richtlijn nu officiële kracht van wet gekregen dankzij de gezamenlijke inspanning van verschillende branches om de veiligheid van het werken op hoogte voortdurend te verbeteren.

NEN 3140 en NEN 3840 herzien

di, 15/01/2019 - 16:34
De normen voor bedrijfsvoering van elektrische installaties, laag- en hoogspanning, NEN 3140 en NEN 3840, zijn onlangs aangepast. De vernieuwde uitgaven van december 2018 zijn geheel in overeenstemming gebracht met de huidige inzichten. Ook zijn wijzigingen uit NEN-EN 50110 doorgevoerd.

Kunststoffabrikant beboet na fataal ongeluk werknemer

di, 15/01/2019 - 15:34
Een kunststofproducent in Engeland is beboet wegens het overtreden van veiligheidsvoorschriften. Een werknemer kwam hierdoor om het leven.

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen geactualiseerd

di, 15/01/2019 - 12:04
Er is een nieuwe SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen gepubliceerd op 2 januari 2019. Twee maal per jaar publiceert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de meest recente versie van de lijst in de Staatscourant.

Herbruikbaar viaduct gaat 200 jaar mee (video)

di, 15/01/2019 - 09:03
Nederland heeft sinds maandag een herbruikbaar betonnen viaduct. Het kan zonder restafval weer uit elkaar gehaald worden, opnieuw gebruikt worden en gaat op die manier ongeveer 200 jaar mee. Normale viaducten hebben een levensduur van 30 tot 50 jaar.

2019 – weg met (de) Constructeur?

di, 15/01/2019 - 07:42
2019. Wat moet dat worden? De eerste week van het nieuwe jaar is nog maar koud voorbij of iedereen die bang is voor robots en zelfrijdende auto’s krijgt alweer gelijk. Het voorval met de Tesla S die in ‘autonomous driving mode’ in Las Vegas een ‘dodelijk’ ongeluk heeft veroorzaakt, lijkt het zoveelste trieste incident met een zelfrijdende auto. Uiteraard is het natuurlijk wel maar hoe je het bekijkt.

Werknemers in praktische beroepen hebben drie keer zo vaak een beroepsziekte

ma, 14/01/2019 - 15:14
Werknemers in praktische beroepen - vaak aangeduid met een lagere sociaal economische positie (SEP) - hebben bijna drie keer zo vaak een beroepsziekte. Dit blijkt uit het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2018’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten / Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van Amsterdam UMC.

‘Chemiebedrijven naar Rotterdam halen in plaats van Antwerpen'

ma, 14/01/2019 - 13:35
Het kabinet moet actie ondernemen tegen de ‘vlucht’ van buitenlandse chemiebedrijven naar de haven van Antwerpen. Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in het AD naar aanleiding van de miljardeninvesteringen die Antwerpen binnenhaalde ‘ten koste van de haven van Rotterdam.’

Industriële kringloop in de Rotterdamse haven

ma, 14/01/2019 - 13:20
Bedrijven in de procesindustrie zijn gewend hun gezuiverde, zoute afvalwater te lozen. Zonde, want er zitten vaak waardevolle mineralen in. Een demonstratieproject in de Rotterdamse haven moet laten zien hoe je de kringloop kunt sluiten. In de loop van dit jaar start de bouw van de proefinstallatie.

Corrosie Atlas opnieuw uitgebracht

ma, 14/01/2019 - 12:17
De Corrosie Atlas is opnieuw uitgekomen. Het boek, dat een tijd lang deze niet verkrijgbaar was, helpt bij corrosiepreventie en schade-onderzoek. Het geeft een beeld hoe specifieke materialen onder bepaalde omstandigheden gaan roesten. Naast een deel theorie is het ook een uitgebreid plaatjesboek.

Pagina's