Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 10 min 41 sec geleden

Mobiele 3D-printer maakt defensiemissies goedkoper

do, 16/05/2019 - 14:59
Als militairen een 3D-printer meenemen op vredesmissies, kunnen ze tonnen besparen doordat ze op locatie onderdelen kunnen printen. Bovendien hebben ze de benodigde onderdelen sneller in hun bezit. Hetzelfde geldt voor industrietakken met afgelegen locaties, zoals de offshore.

Tech-vrouwen voelen zich al in recruitment-fase buitengesloten

do, 16/05/2019 - 14:54
De helft van de Nederlandse vrouwen die werkzaam zijn in de tech-sector beschouwt gendervooroordelen al tijdens de sollicitatieprocedure als een barrière om deze sector te betreden. Dat concludeert Booking.com uit wereldwijd onderzoek. Het zijn vooral vrouwelijke bachelor-studenten met een interesse in een tech-carrière die hier een uitgesproken mening over hebben.

Groot lek in Intel-processoren: gevoelige informatie voor het oprapen

do, 16/05/2019 - 09:25
Onderzoekers van VUSec van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een groot lek ontdekt in chips van Intel. Door dit lek is het mogelijk is om wachtwoorden en andere gevoelige informatie te lekken uit andere programma's. De ontdekking is inmiddels al ongeveer een jaar onder embargo, omdat Intel deze tijd nodig had om een acceptabele ‘fix’ te ontwikkelen.

Tiende Safety Event: leren (van fouten) moet

di, 14/05/2019 - 22:38
Het tiende Safety Event op dinsdag 14 mei had weer een gevarieerd programma met een aantal lezingen en learnshops. Een korte inhoud van een drietal lezingen:

Eerste mega-stopcontact voor wind op zee staat bij Borssele

di, 14/05/2019 - 15:59
De topside van het eerste offshore transformatorstation op zee is van HSM Offshore in Schiedam naar windparkgebied Borssele gebracht. Het gevaarte van 3.650 ton bestaat voor 40% uit staal en voor 60% uit installaties om de 66 kV elektriciteit afkomstig van de windturbines om te zetten naar 220 kV en verder naar het landstation in Borssele te transporteren.

Nederland verdient 25,5 miljard euro aan export naar VK

di, 14/05/2019 - 14:53
Aan de export van goederen en diensten naar het Verenigd Koninkrijk verdiende Nederland in 201825,5 miljard euro. Dat is 4% meer dan in 2017. Het Verenigd Koninkrijk blijft daarmee na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Nederland. Dat meldt het CBS naar aanleiding van onderzoek op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

di, 14/05/2019 - 14:05
Onderzoekers van Differ, de TU/e, de UT, en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend laagje van fluoride zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt. Na duizend uur onder extreme testomstandigheden behouden de zonnecellen 90% van hun rendement.

Plastic nu eindelijk goed te recycleren

di, 14/05/2019 - 13:49
Wetenschappers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben plastics ontwikkeld die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled in hoogwaardig materiaal van elke kleur, vorm of gedaante. Dat is zeldzaam, omdat kunststoffen verschillende additieven bevatten, zoals kleurstof, vulstof en brandvertragers. Die maken dat het materiaal bij hergebruik meestal veel inboet op prestatie of uiterlijk.

80% organisaties verwacht tekort aan technici

di, 14/05/2019 - 13:24
80% van de technische organisaties verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici. Desondanks ziet 59% de omzet stijgen. Het tekort aan technici is het grootst op mbo-niveau (77%) en na een jaar blijft 12% van de technische vacatures onvervuld. Dat blijkt uit de vierde editie van de TechBarometer, die vandaag is uitgekomen.

‘Noord-Nederland kan Europese waterstofhub worden’

di, 14/05/2019 - 11:47
Meer dan 60 organisaties en bedrijven steunen de Noord-Nederlandse aanvraag van een Europese subsidie voor de verdere ontwikkeling van een ‘waterstof valley’. “Noord-Nederland kan dé groene waterstofhub van Noordwest-Europa worden”, menen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Match van technologie en wetenschap leidt tot kwantumprocessor op licht

di, 14/05/2019 - 11:12
Het klinkt als een modern sprookje: promovenda Caterina Taballione heeft een eurekamoment als ze een artikel van Rubicon-postdoc Jelmer Renema leest: "Hij heeft onze Triplex-technologie nodig". Met een processor op haar achterbank rijdt ze naar Oxford, waar Renema er experimenten mee uitvoert. De technologie en wetenschap blijken perfect te matchen. Het idee voor een bedrijf ziet het licht.

Online magazine Inspectie SZW over rol opdrachtgevers bij veilig bouwen

ma, 13/05/2019 - 23:03
In een e-magazine over verantwoord opdrachtgeverschap laat de Inspectie SZW uiteenlopende (publieke) opdrachtgevers aan het woord. Ze laten aan de hand van voorbeelden uit hun praktijk zien hoe zij al in de ontwerpfase aan de slag gaan met de veiligheid tijdens de uitvoering. Hoe pakken zij dit aan, waar lopen ze tegenaan en wat zijn de resultaten?

Amazon-baas Jeff Bezos presenteert maanlander op waterstof (video)

ma, 13/05/2019 - 14:36
Jeff Bezos, oprichter van Amazon en van ruimtevaartbedrijf Blue Origin, wil de maan vanaf 2024 gaan bevolken vanuit een maanlander met de afmetingen van een klein huis, met vloeibare waterstof als brandstof. De Blue Moon kan zo’n 6,5 ton aan lading meenemen.

Industrie gebruikt verouderde industriële automatisering

ma, 13/05/2019 - 14:19
Uit onderzoek van Trend Micro Incorporated, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, blijkt dat veel bedrijven in de industriesector kwetsbaar zijn door het gebruik van netwerken met achterhaalde technologie. Dit leidt tot grote risico’s voor intellectueel eigendom en productieprocessen.

Radar herkent kleine bewegingen en monitort vitale functies op afstand

ma, 13/05/2019 - 11:39
Imec heeft een compacte 140GHz radar ontwikkeld die zeer fijne bewegingen kan herkennen. De radar kan worden gebruikt als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties. Hij kan ook microbewegingen van de huid detecteren en zo vitale functies zoals hartslag of ademhaling monitoren, bijvoorbeeld voor het contactloos monitoren van autobestuurders of patiënten.

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

ma, 13/05/2019 - 11:00
Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Zeven oorzaken van ongevallen op het werk

ma, 13/05/2019 - 10:54
Wat zijn de voornaamste oorzaken van ongevallen op het werk? Er zijn de nodige statistieken hierover maar ook experts wereldwijd komen met eigen lijsten. De Amerikaanse Julie Copeland, CEO van Arbill (Amerikaans bedrijf dat veiligheidsproducten, -programma’s en -advies levert) beschrijft in haar blog de volgende zeven onderliggende oorzaken van ongelukken op de werkvloer.

Vloeibare helix en het morsen van thee

ma, 13/05/2019 - 09:51
Het schenken van vloeistoffen is moeilijk, omdat ze de neiging hebben langs de fles of theepot weg te vloeien in plaats van direct in het kopje of glas te stromen. Een team van onderzoekers van de UT, de UvA en Hogeschool Saxion gebruikt dit effect om vloeibare helices te maken.

“Voor echt duurzaam ontwerp is nieuwe aanpak nodig”

ma, 13/05/2019 - 09:13
Schaarse grondstoffen en oceanen vol met plastic afval: een radicaal herontwerp van onze bedrijfsmodellen, productieprocessen en ons consumentengedrag is nodig, beargumenteren Conny Bakker en Ruth Mugge in hun intreeredes over sustainability en design voor de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

Klaar voor de radiogolven en straling van Londen

ma, 13/05/2019 - 08:41
Green Team Twente heeft zijn nieuwste waterstofauto gepresenteerd. De auto heeft onder meer een nieuwe brandstofcel, een compleet herontworpen versnellingsbak en een lichtere cardanas. Ook is de elektronica zo aangepast dat deze de radiogolven en straling van Londen aankan.

Pagina's