Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 1 uur 41 min geleden

FHI: “We zijn veel te afhankelijk van het buitenland voor materialen”

do, 16/09/2021 - 15:00
Een betere communicatie binnen de industriële elektronicabranche kan een hoop problemen en irritatie voorkomen tussen koper en verkoper. Ook mag politiek Den Haag een actievere rol spelen om de problematiek van materiaalschaarste, bevoorradingsproblemen en componententekorten binnen de sectoren aan te pakken. De komst van fabrieken die schaarse componenten produceren, is bijvoorbeeld een goede eerste stap. Ook het stimuleren van werkgelegenheid binnen de industriële elektronicabranche is aan te raden. Dat zijn enkele conclusies uit het overleg tussen de clusters Componenten en EMS, onderdeel van de branche Industriële Elektronica van FHI.

Nederland sluit zich aan bij Europees chip-samenwerkingsverband

do, 16/09/2021 - 14:41
De Nederlandse regering heeft ermee ingestemd om zich aan te sluiten bij de EU-programma's om de Europese halfgeleiderindustrie en cloudinfrastructuur te versterken, meldt De Telegraaf. 'Voor deze kapitaalinjectie mag Nederland van Brussel strenge staatssteunregels overboord kieperen.'

Fraunhofer werkt aan industriële massaproductie brandstofcellen

do, 16/09/2021 - 11:51
In het onderzoeksproject H2FastCell werkt een onderzoeksteam van Fraunhofer IPA en Campus Schwarzwald samen met een industrieel consortium aan de ontwikkeling van een robotcel voor de geautomatiseerde hogesnelheidsassemblage van brandstofcelstapels. Daarmee leggen zij de basis voor de industriële massaproductie van deze emissievrije technologie.

Wereldprimeur: watertaxi op waterstof

do, 16/09/2021 - 10:12
In de scheepvaart zien we nog maar weinig toepassingen van waterstof . Dat komt doordat waterstof veel duurder is dan bijvoorbeeld diesel; het nog ontbreekt aan een goede infrastructuur zoals tankstations; en omdat regelgeving er nog onvoldoende op ingericht is. Enviu, Zepp.solutions en Flying Fish proberen het ecosysteem van onderop te creëren en vraag en aanbod te stimuleren. De productonderdelen voor hun watertaxi op waterstof zijn inmiddels binnen en begin volgend jaar staat een eerste testvaart in de Maas gepland.

SpaceX schiet allereerste burgervlucht de ruimte in (video)

do, 16/09/2021 - 09:22
SpaceX heeft het eerste ruimtevaartuig ooit afgeschoten met alleen burgers aan boord. De 38-jarige internetmiljardair Jared Isaacman betaalt de vlucht en treedt op als gezagvoerder. Deze high-school drop-out en oprichter en CEO van Shift4 Payments is tevens piloot. In 2009 vestigde hij zelfs een wereldrecord door de wereld rond te vliegen.

HvA onderzocht verschillen tussen laptop voedingen

do, 16/09/2021 - 08:39
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) testte de voedingen van laptops in opdracht van FHI en de Nederlandse EMC-ESD vereniging aan de hand van EMC-richtlijn. Doel van deze tests was om te onderzoeken of er verschillen waren tussen reguliere Europese A-merken en goedkopere Aziatische B-merken. Was er bij bepaalde modellen sprake van storing of ruis en konden er mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan? Hoewel alle geteste opladers aan de CE-keur en NEN-EN-55022 voldeden, waren er zeker verschillen op te merken.

Trend Micro blokkeert 41 miljard cyberdreigingen in eerste half jaar van 2021

wo, 15/09/2021 - 11:55
Cybersecurity-bedrijf Trend Micro heeft in het eerste half jaar van 2021 40,9 miljard email-dreigingen, kwaadaardige bestanden en URL’s geblokkeerd voor klanten. Dat is een toename van 47% op basis van een jaar geleden - en geeft een inkijkje in de omvang van het probleem.

TNO: 'Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie'

wo, 15/09/2021 - 11:32
In 2050 wil Nederland de transitie hebben gemaakt naar een duurzame samenleving en een CO2-neutrale, circulaire industrie. Dat betekent volgens TNO dat kleinere en flexibele fabrieken dicht bij de consument zullen opereren, terwijl producten niet meer aan de klant worden verkocht, maar geleased en na gebruik weer teruggenomen.

Bouwen met astronautenbloed en kosmisch stof

wo, 15/09/2021 - 10:17
In Nederland is het nogal moeilijk om een huis te vinden als starter, maar op Mars wordt het straks een eitje. Je kan namelijk beton maken van bloed, zweet, tranen en buitenaards stof.

'Jongeren hebben meer geld over voor duurzaamheid dan ouderen'

wo, 15/09/2021 - 09:53
In tijden van voortschrijdende klimaatverandering wordt elk aspect van het leven onder de loep genomen, van vakantie-uitstapjes tot boodschappen doen in de supermarkt. Maar hoe verantwoordelijk gaan Nederlanders te werk bij de aankoop van elektronische producten? Uit eigen onderzoek concludeert reichelt elektronik dat duurzaamheid nu een aankoopcriterium is voor de meerderheid van de bevolking.

Welke plasticvanger werkt het best?

wo, 15/09/2021 - 09:32
Het Vlaams Instituut voor de Zee heeft onderzocht welke plasticvangers waar het beste werken. In een nieuwe beleidsinformerende nota legt het VLIZ verschillende types naast elkaar. Hoe werken ze en hoe verschillen ze van elkaar? Welk type werkt het best in welke situatie? Waar liggen nog lacunes in kennis en ontwikkeling? Kortom: welke kansen bieden ze op een plasticvrije oceaan?

Autonome sleepboot maakt baanbrekende reis van 1150 mijl rond Denemarken

wo, 15/09/2021 - 08:36
Er is een aantal autonome boten in ontwikkeling, maar we hebben nog maar weinig commerciële zelfvarende schepen gezien op de waterwegen. Nu heeft Sea Machines aangekondigd dat het een autonome, op afstand bestuurde sleepboot zal sturen op een 'Machine Odyssey' van 1000 zeemijl rond Denemarken.

De weg naar kunstmatige fotosynthese

di, 14/09/2021 - 14:57
Fotosynthese is een complex aan processen waarbij planten zonnestralen en watermoleculen omzetten in energie. Het proces is gebaseerd op een pigment - het bekende chlorofyl - samen met enzymen, metalen en eiwitten. Kunnen we dit al nabootsen?

Een huis van van astronautenbloed en kosmisch stof

di, 14/09/2021 - 14:33
In Nederland is het nogal moeilijk om een huis te vinden als starter, maar op Mars wordt het straks een eitje. Je kan namelijk beton maken van bloed, zweet, tranen en buitenaards stof.

Een huis van van astronautenbloed en sterrenstof

di, 14/09/2021 - 14:33
In Nederland is het nogal moeilijk om een huis te vinden als starter, maar op Mars wordt het straks een eitje. Je kan namelijk beton maken van bloed, zweet, tranen en buitenaards stof.

Nederlandse scale-up BrainCreators genomineerd voor EIT Digital Challenge 2021

di, 14/09/2021 - 12:44
De Nederlandse scale-up BrainCreators is een van de twintig genomineerden van de EIT Digital Challenge 2021. BrainCreators faciliteert automatisering in de infrabouw en de industrie door het genereren van digitale inspecteurs. Andere Nederlandse genomineerden zijn Chargetrip, Neurocast, en Smartmile .

De klimaatverandering te lijf met nep-wolken

ma, 13/09/2021 - 10:26
Nu we de enorme uitdaging van klimaatverandering het hoofd moeten bieden, moeten we inspiratie putten uit zelfs de meest onwaarschijnlijke bronnen. Neem bijvoorbeeld de tienduizenden op fossiele brandstoffen gestookte schepen die over de oceaan tuffen en pluimen van verontreinigende stoffen uitspuwen die bijdragen aan zure regen, aantasting van de ozonlaag, aandoeningen van de luchtwegen en het broeikaseffect.

Nederlandse werknemer onderschat noodzaak omscholing door automatisering

ma, 13/09/2021 - 07:11
Tweederde van de werknemers in Nederland is bereid om technologische vaardigheden te leren om veranderingen in hun beroep bij te houden en zich zo voor te bereiden op de automatisering van werk. Maar slechts een derde is ook daadwerkelijk bezig met bij- of omscholing. Dat is de belangrijkste conclusie uit een recent onderzoek van de Universiteit Twente, de Radboud Universiteit, en het Onderzoekscentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.

Intelligente camera helpt Nederlands CSI

ma, 13/09/2021 - 06:44
Een liniaal langs een voetafdruk of bloedspoor. Dat hoeft straks niet meer. Dankzij een nieuwe techniek die de TU Delft en het NFI ontwikkelden voor het verbeteren van bewijsfotografie bij sporenonderzoek: De FreeRef. Deze intelligente camera legt straks afmetingen vast met hogere betrouwbaarheid en zonder het risico op het verstoren van sporen.

Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

do, 09/09/2021 - 12:26
Ingenieurs van de Ohio State University en het Georgia Institute of Technology hebben een octopusachtige robot ontwikkeld die zonder motor kan draaien, buigen en strekken. Volgens de ontwikkelaars beweegt de robotarm, die ingebouwde magnetische deeltjes bevat, als reactie op veranderingen in het omringende magnetische veld.

Pagina's