Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 1 uur 8 sec geleden

Niet-snijdbaar materiaal weerstaat haakse slijpers en boormachines (video)

vr, 31/07/2020 - 10:04
Geïnspireerd door schelpen en grapefruits, hebben ingenieurs een niet-snijdbaar materiaal gemaakt. De metalen celstructuur met een intern rooster van grote keramische segmenten en een staaldichtheid van slechts 15%, weerstaat haakse slijpers en boormachines.

Porsche optimaliseert zijn zuigers door ze te 3D-printen

do, 30/07/2020 - 12:25
Mahle en Trumpf werken samen aan het 3D-printen van zuigers voor de 911 GT2 RS van Porsche. Porsche gebruikte al additieve productie voor prototypebouw en bij de productie van reserveonderdelen voor klassieke sportauto’s, maar nog nooit voor de productie van aandrijfcomponenten.

Ruimtevliegtuig Dawn Mk-II Aurora stopt alleen om te tanken

wo, 29/07/2020 - 16:46
Het Nederlands/Nieuw-Zeelandse ruimtevaartbedrijf Dawn Aerospace onthulde deze week ruimtevliegtuig Mk-II Aurora waarmee het bedrijf satellieten wil lanceren. De Mk-II Aurora is Dawn Aerospace’s tweede raketaangedreven vliegtuig. Het vliegt naar de rand van de ruimte, op 100 kilometer hoogte, alvorens autonoom terug te keren naar de start-/landingsbaan. Daar moet het toestel tanken en kan het binnen een paar uur een nieuwe ruimtevlucht maken.

Wereldprimeur: Vlamingen printen meerlaags woning uit één stuk

di, 28/07/2020 - 12:20
Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw in Westerlo (Be), werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur.

Europa's grootste zonvolgende drijvende zonnepark ligt in Rotterdam (video)

di, 28/07/2020 - 12:00
Op het Kralingse waterbekken van Evides Waterbedrijf is een drijvend zonnepark geopend van 1 hectare groot. Het volgt de zon, wat zorgt voor een optimaal rendement.

Kwantumbestendige algoritmen TU/e-onderzoekers gooien hoge ogen als nieuwe cryptostandaard

ma, 27/07/2020 - 12:24
De kwantumcomputers van de toekomst vormen dankzij hun extreem grote rekenkracht een bedreiging voor de veiligheid van ons internet. Het toonaangevende Amerikaanse Nist-instituut heeft daarom onderzoekers uitgenodigd om met oplossingen te komen. Twee kwantumbestendige algoritmen die zijn ontwikkeld aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn nu door naar de finale van deze competitie. Ze maken daarmee een goede kans om de nieuwe standaard te worden.

LeydenJar verhoogt batterij-energiedichtheid met 70%

ma, 27/07/2020 - 12:10
LeydenJar Technologies heeft een 100% silicium anode voor lithium-ionbatterijen. Deze doorbraak biedt twee belangrijke voordelen: batterijen met een 70% hogere energiedichtheid (1350 Wh / L) en 62% minder CO2-uitstoot. De anode is klaar voor productie en LeydenJar bereidt zich voor om de productiecapaciteit op te schalen.

Industriële partners gezocht voor het 3D printen van elektronica

ma, 27/07/2020 - 09:41
Onderzoeksconsortium Hyb-Man heeft de afgelopen 3 jaar gewerkt aan het 3D printen van elektronica. Als resultaat zijn er nu twee productieprocessen om functionele elektronische producten volledig te 3D-printen. Hyb-Man zoekt nu industriële partners voor de verdere ontwikkeling

CO2 afvangen met dunne films (video)

vr, 24/07/2020 - 10:00
Start-up Carbyon, Differ en de TU/e gaan Carbyon's systeem voor het afvangen van CO2 uit de atmosfeer verbeteren. Het eenjarige onderzoeksproject heeft als doel om een commercieel levensvatbare technologie te ontwikkelen die het broeikasgas direct uit de atmosfeer kan halen.

Europese norm voor cyber security IoT gepubliceerd

do, 23/07/2020 - 12:13
07-07-2020 ETSI Technical Committee ‘Cybersecurity’ onthult een norm voor cybersecurity ‘’internet of things’’. Deze norm stelt een beveiligingsbasislijn vast voor consumentenproducten die aangesloten zijn op het internet. Tevens vormt het de basis voor toekomstige IoT-certificeringsregelingen. De norm is gebaseerd op de ETSI-specificatie TS 103 645. De Europese norm is het resultaat van samenwerking en expertise van industrie, academici en Europese overheden.

Vakantie in eigen land: 4 tips voor elektronicaliefhebbers die hun werkplaats willen (her)inrichten

do, 23/07/2020 - 11:55
De coronapandemie heeft voor veel mensen de vakantieplannen flink door de war geschopt. 48 procent van de Nederlanders gaat niet op zomervakantie. Van de vakantiegangers blijft36 procent in eigen land. Reichelt elektronik geeft vier tips voor (elektronica)hobbyisten die van de gelegenheid gebruik willen maken om hun werkplaats (opnieuw) in te richten.

Perovskiet presteert beter onder druk

do, 23/07/2020 - 09:49
Perovskiet kun je veel stabieler en daarmee efficiënter maken door slechts één ion te vervangen. Onderzoekers van Amolf lieten op onverwachte wijze zien hoe dat kan: druk blijkt een belangrijke rol te spelen.

Van eieren koken tot het stollen van bloed: hoe ontstaan gels?

di, 21/07/2020 - 12:44
Gels komen overal in ons dagelijks leven voor, maar de precieze manier waarop ze ontstaan is niet heel goed begrepen. Door experimentele waarnemingen te combineren met numerieke modellen hebben natuurkundigen van de universiteiten van Amsterdam en Cambridge en van Unilever nu laten zien dat gelvorming sterke overeenkomsten vertoont met percolatie.

Verborgen nanostructuren zichtbaar maken met conversie van licht naar geluid

di, 21/07/2020 - 12:38
Onderzoekers van ARCNL hebben een manier gevonden om nanostructuren te detecteren die verborgen liggen onder vele lagen ondoorzichtig materiaal. Zij gebruiken hiervoor extreem hoogfrequente geluidsgolven opgewekt door licht. Hun methode is interessant voor de productie van halfgeleiders, bijvoorbeeld bij het uitlijnen van wafers.

Hoe je de vorm van een trommel ‘hoort’

di, 21/07/2020 - 08:26
Hoe is het mogelijk dat je de vorm van een object kunt herkennen door ernaar te kijken, ondanks dat je het maar in een beperkt aantal golflengtes kunt zien? Wiskundige Walter van Suijlekom: “Vergelijk het met mp3: met een beperkt aantal geluidsgolven krijg je toch al snel de indruk naar een analoog stuk muziek te luisteren.” Uiteindelijk betekent deze vondst dat de vorm van ons universum in principe te berekenen moet zijn.

Gyroscopische actuator voorkomt vallen

ma, 20/07/2020 - 12:09
De state-of-the-art hulpmiddelen voor het evenwicht zijn nuttig maar verre van perfect. Stokken, looprekken, krukken en handrails veranderen de houding en verhinderen dat je je handen kunt gebruiken bij handelingen zoals het openen van deuren, het dragen van boodschappen of het opnemen van de telefoon. Geavanceerdere hulpmiddelen, zoals mobiele ondersteuningssystemen voor het lichaamsgewicht of robotlooptrainers, nemen bovendien veel ruimte in of kunnen alleen in specifieke omgevingen worden gebruikt. Maar nu is er de Gybar: een rugzak-achtige draagbare robot die het evenwicht ondersteunt tijdens de revalidatie.

QuenchSea zet zeewater om in drinkwater (video)

vr, 17/07/2020 - 10:55
De Londense firma Hydro Wind Energy heeft een draagbaar apparaat ontwikkeld waarmee je in een uur tijd 2 liter zeewater kan omzetten in drinkwater. Handmatig.

Kunstmatige koraalpoliep werkt op magnetisme en licht (video)

do, 16/07/2020 - 10:48
Onderzoekers van de TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme. In de toekomst zou deze ‘draadloze aquatische poliep’ vervuilende deeltjes uit het omringende water kunnen halen, of cellen kunnen oppikken en transporteren voor analyse in diagnostische systemen.

Hoe houd je je woning koel in de zomer?

do, 16/07/2020 - 10:43
Nu de Nederlandse zomers warmer worden, is koeling van huizen steeds meer een issue. TKI Urban Energy verzamelde met hulp van adviesbureau W/E adviseurs 16 verschillende technieken om te koelen. Van bekendere oplossingen als zonnewering tot de koudenetten en dauwpuntkoeling.

Pagina's