Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 1 uur 27 min geleden

Of een robot stopt de stekker erin

wo, 13/11/2019 - 14:05
Rocsys werkt aan een zachte robotarm in combinatie met computer-visiontechnologie die de oplaadstekker in een elektrisch voertuig kan steken. Dit maakt het bijvoorbeeld veilig om hoge spanningen toe te passen. Het hightechbedrijf heeft onlangs een UNIIQ-investering van 200.000 euro gekregen.

Kraanschepen Heerema in Rotterdam stappen over van diesel op wind

wo, 13/11/2019 - 11:00
Heerema Marine Contractors gaat zijn kraanschepen voorzien van schone energie. Door het stilzetten van de dieselgeneratoren wordt jaarlijks een uitstoot met de omvang van grofweg 5.000 dieselauto’s uit de lucht gehaald. Eneco gaat hiervoor stroom leveren van het windmolenpark op de Landtong Rozenburg.

Vrijdag ruimtewandeling om antimateriedetector AMS te repareren

wo, 13/11/2019 - 10:44
Astronauten van het internationale ruimtestation ISS zullen aanstaande vrijdagmiddag een ruimtewandeling maken naar de antimateriedetector AMS-02 aan boord. De werkzaamheden zijn vanaf 12 uur live online te volgen.

Inschrijving DuPont Safety and Sustainability Awards 2020 geopend

wo, 13/11/2019 - 10:13
DuPont Sustainable Solutions (DSS) heeft de inschrijving voor de DuPont Safety and Sustainability Awards 2020 competitie geopend. Tot 31 januari 2020 kunnen industriële bedrijven en organisaties van elke omvang zich aanmelden. De jury verwelkomt inzendingen in 3 categorieën: Safety Innovation, Sustainability en Operations Improvement.

Gratis online advies over verduurzaming bedrijf in 15 minuten

wo, 13/11/2019 - 09:55
Bij de meeste bedrijven in Nederland staat duurzaamheid op de kaart en er zijn intenties genoeg. Om deze intenties waar te maken heeft Rotterdam School of Management (RSM) samen met DuurzaamBedrijfsleven de Better Business Scan ontwikkeld waarmee elk bedrijf gratis en binnen 15 minuten een rapport krijgt dat inzicht biedt in de status van de duurzaamheidsstrategie en aangeeft welke stappen het bedrijf moet nemen om verder te verduurzamen.

Gps voor de Melkweg

wo, 13/11/2019 - 09:24
Wat gebeurt er om ons heen? We willen het allemaal weten, of we het toegeven of niet. Al sinds het menselijk bestaan op aarde vragen we ons af: Wat gebeurt er in de Melkweg? We weten er verrassend weinig van, want we hebben er letterlijk moeite mee om door de bomen het bos te zien. Maar het door Britse astronomen geïnitieerde Moons-project wil daar verandering in brengen. Technologie van Faulhaber zal daarbij een belangrijke rol spelen.

"Overstap elektrische auto’s drukt zwaar op productie zeldzame metalen"

wo, 13/11/2019 - 08:59
De huidige productie van een aantal kritieke metalen is onvoldoende voor de grootschalige overstap naar elektrische auto’s. Dat stelt een rapport van milieuwetenschapper Benjamin Sprecher en organisaties Copper8 en Metabolic. Als oplossing pleiten ze onder meer voor elektrische deelauto’s, auto’s met een kleinere accu en betere recycling.

Groot lek in chips niet aangepakt door Intel

wo, 13/11/2019 - 08:53
Ondanks de ontdekking van een lek in chips van Intel die afgelopen mei bekend werd gemaakt door de VU in Amsterdam, blijkt dat de chips kwetsbaar blijven door onvolledige en gebrekkige aanpassingen door de chipsfabrikant.

Almeerse fabriek bouwt huizen uit laagwaardige plasticsoep

ma, 11/11/2019 - 14:43
Save Plastics uit Arnhem heeft de aanbesteding gewonnen voor de oprichting van een plasticfabriek in Almere. De plastic afvalverwerker maakt van laagwaardig, gemengd afvalplastic nieuwe producten, zoals palen en steigerplanken. Bedenker van de fabriek en eigenaar van Save Plastics Bram Peters: “Alles is mogelijk: we maken inmiddels zelfs huizen van afvalplastic.”

Plastic vangen met bubbels

ma, 11/11/2019 - 14:24
Na de Interceptor van Boyan Slat dient zich al weer de volgende plasticvanger aan. Afgelopen week werd in Amsterdam in het Westerdok de eerste Bubble Barrier geplaatst. Een bellenscherm stuwt afval naar het oppervlak waar het plastic wordt opgevangen.

Voordrachten gevraagd voor de Kooy Prijs 2020

ma, 11/11/2019 - 12:16
Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) kent jaarlijks een prijs toe aan de beste afstudeerder in een voor Defensie of Veiligheidstechnologie relevante richting aan een technische universiteit of hogeschool. De vrij te besteden Kooy Prijs – een geldprijs van 1000 euro, een certificaat en eeuwige roem – is genoemd naar Johan Kooy, in de vorige eeuw een internationaal bekende hoogleraar in de rakettechniek. Indienen kan tot 23 december. De winnaar wordt op 15 april bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Kooy symposium.

Wiskunde met de snelheid van het licht

ma, 11/11/2019 - 11:58
Onderzoekers van Amolf en het Advanced Science Research Center in New York hebben een oppervlak gecreëerd met een nanostructuur die direct wiskundige bewerkingen kan uitvoeren op een ingevoerde afbeelding. Deze ontdekking kan de snelheid van bestaande beeldverwerkingstechnieken verhogen en het energieverbruik verlagen. Het werk maakt ultrasnelle objectdetectie en augmented reality-toepassingen mogelijk.

Hoe goed werkt Nederland?

ma, 11/11/2019 - 11:03
De werkgelegenheid in Nederland is hoog in vergelijking met de meeste andere Europese landen. Van de werkenden is 76,1% tevreden of zeer tevreden met hun werk. Ook is de diversiteit op de arbeidsmarkt flink toegenomen. Het lijkt dus wel goed te zitten met de kwaliteit werk in Nederland. Maar ondertussen is Nederland binnen Europa kampioen flexwerk en neemt het aantal werkenden dat onder armoedegrens leeft toe.

Miljoenen voor onderzoek naar digital twins (video)

ma, 11/11/2019 - 10:37
6 universiteiten en 12 industriële partners gaan samen onderzoek doen naar digital twins. Doel is het ontwerp, de productie en het onderhoud van dit soort systemen te verbeteren. NWO ondersteunt het onderzoek met 4 miljoen euro, deelnemende bedrijven met 1,6 miljoen.

3D-printer Camozzi in het Guinness Book of World Records (video)

ma, 11/11/2019 - 08:08
De Camozzi Groep heeft een vermelding in het Guinness Book of World Records voor zijn MasterPrint. De 3D-printer is blijkbaar 's werelds grootste printer die print met plastic.

Atomen worstelen om de zuurstof: "Ni, je bent weg!"

do, 07/11/2019 - 15:49
Een internationaal team van onderzoekers heeft de gecontroleerde vorming van nanodeeltjes in anorganische perovskietmaterialen in realtime waargenomen met een geavanceerde elektronenmicroscoop. "Het is alsof je atomen ziet worstelen om zuurstof."

Supergeleidende transistor is via ionische vloeistof te schakelen

do, 07/11/2019 - 15:04
Er zijn praktische toepassingen voor supergeleiders genoeg, maar ondertussen liggen er nog steeds onbeantwoorde fundamentele vragen over supergeleiding. Adjunct hoogleraar Justin Ye, hoofd van de Device Physcis of Complex Materials groep aan de RUG, bestudeerde supergeleiding in een dubbele laag molybdeen disulfide en ontdekte nieuwe supergeleidende toestanden.

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

do, 07/11/2019 - 14:44
Grote ontwerpuitdagingen vereisen een creatieve en onderzoekende manier van beslissingen nemen: een vaardigheid waarin mensen uitblinken. Tot nog toe kon AI dit niet. Als ingenieurs AI gebruiken, passen ze het toe op een probleem binnen een gedefinieerde set regels. Nu is een systeem ontwikkeld waarin AI menselijke strategieën volgt om zelf iets helemaal nieuws te creëren. Het AI-raamwerk leert zichzelf ontwerpstrategieën door menselijke data te observeren en genereert vervolgens nieuwe ontwerpen zonder expliciete doelinformatie, vooroordelen of begeleiding.

Printed electronics: Jaguar verwerkt elektronica direct in interieur-onderdelen

wo, 06/11/2019 - 14:03
Jaguar gaat elektronische printplaten direct in de interieuronderdelen van zijn auto’s verwerken. Daardoor worden traditionele ECU-besturingscomputers overbodig en is tot wel 60% gewicht te besparen. Het traditionele dashboard kan worden vervangen door gebogen displays en interieurpanelen kunnen desgewenst van kleur veranderen.

Nieuwste aspergeoogstrobot behoeft trekker noch chauffeur

wo, 06/11/2019 - 13:04
De Nederlandse hightech scale-up Cerescon presenteert op de Expo SE 2019 haar jongste productportfolio-uitbreiding: een 1-rijige zelftrekkende aspergeoogstmachine die geen tractor of chauffeur behoeft voor het oogsten.

Pagina's