Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 6 min 43 sec geleden

Elektrolyse van zeewater zonder pomp of membraan

za, 22/12/2018 - 08:38
Aan de Columbia University is een elektrolyse-apparaat op zonne-energie ontwikkeld dat waterstof produceert uit zeewater. Het apparaat is membraan- en pomp-vrij en kan levert 99% zuiver waterstofgas produceren.

Een contactlens die ziektes opspoort en medicatie toedient

21 min 34 sec geleden
Imec, de UGent en lenzenfabrikant Seed zijn erin geslaagd om elektronica in te bouwen in een zachte zuurstof-doorlatende contactlens. Hiermee kunnen oogartsen hun patiënten monitoren en om medicatie toedienen. Patiënten merken daar niets van. Ze moeten er enkel aan denken om hun lenzen tijdig op te laden.

Oefenrobot voor tandartsstudent (video)

48 min 17 sec geleden
Tanden en kiezen trekken gebeurt aan de lopende band, maar vreemd genoeg bestaat er geen methode waarmee studenten kunnen leren hoe het moet. Ze moeten het in de praktijk leren. Vervelend voor zowel de studenten als hun ‘proefkonijnen’. Robots kunnen hier hulp bieden, denken Jens Kober van de TU Delft en Tom van Riet van het AMC Amsterdam.

Vlieg - in een simulator - langs een zwart gat

1 uur 13 min geleden
In het centrum van onze eigen Melkweg bevindt zich een zwart gat, genaamd Sagittarius A*. In afwachting van de eerste echte foto van een zwart gat, bouwde Jordy Davelaar samen met collega’s van de Radboud Universiteit alvast een Virtual Reality-simulatie.

Voorspellingen gemaakt voor productie en detectie steriele neutrino’s

1 uur 19 min geleden
Een natuurkundig model voorspelt het bestaan van steriele neutrino’s, wat drie grote vraagstukken uit de fysica zou oplossen. Om ze daadwerkelijk te vinden met een deeltjesversneller moeten onderzoekers weten hoe ze geproduceerd worden en hoe ze vervallen. Promovendus Kyrylo Bondarenko heeft hier voorspellingen voor gemaakt, die worden gebruikt door een samenwerkingsverband van 52 wetenschappelijke instituten. Hij verdedigde zijn proefschrift op 15 november.

Over baanwissels, zeilgear en de draaibruggen bij Kornwerderzand (video's)

vr, 16/11/2018 - 09:21
Het Nederlandse leven-lang-leren-landschap is een stimuleringsprijs rijker: de Ad Toptalentprijs. De prijs werd dit jaar voor het eerst toegekend, en wel aan 3 techniekers. Winnaars waren Patrick Nobel (Constructeur Werktuigbouwkunde), Ascon Dijkstra (Ondernemen) en Jos Lucas (Maintenance & Mechanics). Met mooie video's!

Cross-site scripting ontdekt in Siemens firewalls

vr, 16/11/2018 - 08:11
Nelson Berg, security researcher bij Applied Risk, heeft een cross-site-scripting kwetsbaarheid ontdekt in de Siemens Scalance S602, S612, S623 en S627-2M firewalls en hierover een veiligheidsadvies uitgebracht. Siemens heeft inmiddels een patch uitgebracht.

Rioolkruiper, douche-wc en schimmelstoep winnen ScienceMakers Award

do, 15/11/2018 - 11:19
Een rioolkruiper die criminelen afluistert, een douchebak die douchewater geschikt maakt om de wc mee door te trekken, stoeptegels van schimmels en een slim park. Dat zijn de winnaars van de ScienceMakers Awards. De awards zijn bedoeld om jongeren te enthousiasmeren voor techniek.

CWI viert 30 jaar open internet met mini-documentaire (video)

wo, 14/11/2018 - 15:01
Op zaterdag 17 november om 14.28 uur is het exact dertig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het Internet. Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam ontving toen de bevestiging dat het CWI - als eerste instelling buiten Amerika - officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde Internet. Het CWI staat stil bij dit feestelijke jubileum met de publicatie van een mini-documentaire over deze historische gebeurtenis.

Chinees vraagt vooral ruimtelijk inzicht

wo, 14/11/2018 - 13:07
Goed nieuws voor techneuten met de ambitie om nog eens een tijdje in het land van de rijzende zon door te brengen. Chinees blijkt namelijk relatief gemakkelijk te zijn voor mensen met een goed ruimtelijk inzicht.

Utrechtse natuurkundigen bouwen fractalvorm van elektronen

wo, 14/11/2018 - 11:41
Het is bekend dat elektronen zich heel anders gedragen in drie dimensies (kubus), twee dimensies (vlak) of één dimensie (draad). Die gedragingen creëren verschillende mogelijkheden voor technologische toepassingen en elektronische systemen. Maar wat gebeurt er als elektronen in 1,58 dimensies leven? En wat betekent dat eigenlijk, leven in 1,58 dimensies?

Beveiligingsproblemen met veelgebruikte computeropslagmedia

wo, 14/11/2018 - 11:26
Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben ontdekt dat veelgebruikte computeropslagmedia die werken met een ‘zelfversleutelende schijf’ niet het verwachte niveau van gegevensbescherming bieden. Kwaadwillende experts met directe fysieke toegang tot dergelijke opslagmedia kunnen de bestaande beveiligingsmechanismen omzeilen en zonder kennis van het wachtwoord toegang krijgen tot gegevens.

Digitaal spier-skelet-model zorgt voor natuurlijk gebruik prothese arm (video)

wo, 14/11/2018 - 11:19
Onderzoekers van de UT, het Imperial College London en de Universiteit van Aalborg kunnen het aansturen van een prothese meer natuurlijk laten aanvoelen voor de gebruikers. De technologie is gebaseerd op spier-skelet-modellen en biedt een alternatief voor het gebruikelijke machine learning.

Voorstel tot wijziging Arbeidsomstandighedenbesluit hijs- en hefwerktuigen

di, 13/11/2018 - 17:10
Een voorstel tot wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit hijs- en hefwerktuigen is onlangs ter beoordeling aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) voorgelegd. Het ATR vindt het een goed gemotiveerd voorstel maar stelt nog een kleine aanpassing voor.

Veilig werken met gevaarlijke stoffen volgens PON Logistics

di, 13/11/2018 - 16:30
Bij Pon Logistics uit Leusden leggen ze sterk de nadruk op veilig werken. Dat is geen overbodige luxe voor een magazijn waar tonnen aan gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen. ‘Bewust Altijd Secure, Safe en Schoon’ oftewel BAS staat daarbij centraal.

Slimme 5G-helm en mobiele inspectierobot in Rotterdamse haven (video)

di, 13/11/2018 - 12:14
Bij Shell Pernis bevindt zich het grootste industriële 5G field lab in Europa. Verschillende partners testen hier momenteel de mogelijkheden voor industriële toepassingen met de nieuwe generatie mobiele netwerken. En wat blijkt? Met 5G kan van alles beter…

Lezing over gevaarlijke stoffen op de werkplek (30 november)

di, 13/11/2018 - 10:55
Om de kennis over beroepsziekten te vergroten organiseert het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) regelmatig lezingen. De 28e Heijermanslezing op 30 november staat in het teken van ‘gevaarlijke stoffen’.

De drie pijlers van goed alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid

di, 13/11/2018 - 09:58
Het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen door personeel is een veiligheidsrisico en een economische kostenpost. In tijden van personeelsschaarste wil de werkgever zijn personeel niet kwijt en moet er dus iets gedaan worden maar hoe? Welke praktische mogelijkheden hebben werkgevers om de risico’s van middelengebruik in hun bedrijf te minimaliseren?

Nieuwe normenlijsten voor de richtlijnen drukapparatuur en drukvaten van eenvoudige vorm

ma, 12/11/2018 - 19:47
In het Publicatieblad van de Europese Unie zijn nieuwe lijsten verschenen van geharmoniseerde normen voor de Richtlijn drukapparatuur (PED 2014/68/EU) en de Richtlijn drukvaten van eenvoudige vorm (SPVD 2014/29/EU).

AI schrijft Amerikaanse road novel (video)

ma, 12/11/2018 - 13:37
Kunstenaar, creatieve technoloog en hacker Ross Goodwin, tevens voormalig ghostwriter van president Obama, heeft in samenwerking met Google een road trip gemaakt om te onderzoeken of AI daar literaire chocola van kon maken.

Pagina's