Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 2 uur 29 min geleden

'Problemen in de supply chain zorgen voor verliezen van gemiddeld 750.000 euro '

9 uur 21 min geleden
Sinds begin 2020 zijn supply chains over de hele wereld steeds onstabieler en kwetsbaarder geworden. Reichelt elektronik heeft onderzocht welke gevolgen dit heeft voor Nederlandse bedrijven en welke maatregelen zij nemen in tijden van crisis.

Brits bankbiljet van vijftig pond eert computerpionier Alan Turing

11 uur 2 min geleden
Op woensdag 23 juni brengt de Bank of England een nieuw bankbiljet van 50 pond uit met daarop de wiskundige, computerpionier en codekraker Alan Turing (1912-1954). Het bankbiljet bevat tal van geeky elementen uit Turings pionierswerk op het gebied van wiskunde, informatica, het kraken van geheime Duitse codes en zelfs wiskundige biologie.

MKB Robotiseert gaat MKB betrekken bij inzet robotica binnen bedrijfsprocessen

11 uur 23 min geleden
Waar Nederland op innovatief gebied vooroploopt in de ontwikkelingen op roboticagebied, blijft in de praktijk de toepassing van robotica binnen de MKB-sector achter. Dit kan op termijn een serieus probleem opleveren voor de concurrentiepositie.

TNO: 'Tekort materialen dreigt voor geplande groene waterstofproductie'

11 uur 34 min geleden
Nederland zet vol in op de ontwikkeling van de waterstofeconomie: het vervangen van fossiele brandstof door (groene) waterstof uit duurzame bronnen als zon en wind. Alleen blijft volgens TNO een belangrijk onderdeel onderbelicht: 'er dreigt een groot tekort aan de grondstoffen nodig voor de zogenoemde electrolysers om die waterstof te kunnen produceren'.

Groningse onderzoekers ontwerpen supersnelle moleculaire motor

11 uur 44 min geleden
Door licht aangedreven moleculaire motoren bestaan al zo’n twintig jaar. Deze draaien doorgaans rond in micro- tot nanoseconden. Aan de RUG is nu een motor ontworpen die alleen op licht loopt en in enkele picoseconden een rondje kan draaien, met de energie van slechts één foton.

Flexibel beton vangt energie van golven die tegen de kust beuken (video)

do, 17/06/2021 - 12:30
Golven die tegen de kust aan beuken generen energie. Onderzoekers Branko Šavija en Yading Xu van de TU Delft willen die energie door middel van een speciaal soort beton opvangen en zo een alternatieve energiebron creëren.

Autonoom robotsysteem raapt afval van oceaanbodem (video)

do, 17/06/2021 - 12:21
In het SeaClear-project ontwikkelen zeven een autonoom systeem voor het schoonmaken van de oceaanbodem. Dit systeem bestaat uit een basisvoertuig met twee onderwaterrobots en een observatierobot, die samen afval van de zeebodem gaan verwijderen. Met het realiseren van het cruciale grijper-onderdeel is hetsysteem nu bijna klaar voor de eerste praktijktesten.

Hoe deep-learningmodellen tot hun voorspellingen komen

do, 17/06/2021 - 12:00
Een van de obstakels bij de adoptie van AI is dat het niet kan verklaren waarop een voorspelling is gebaseerd. De machine learning-systemen nemen beslissingen waarvan de onderliggende redenering voor de gebruiker niet begrijpelijk zijn. Meike Nauta van de Universiteit Twente heeft een model gemaakt om dit 'blackbox-karakter' van deep learning-modellen aan te pakken.

Windmolens onverwacht productiever achter heuvel

do, 17/06/2021 - 11:45
Het gebied achter een heuvel is niet de meest logische plek waar je een windturbine zou plaatsen. Toch kunnen windmolens daar, volgens onderzoekers van de Universiteit Twente, in sommige gevallen juist meer energie produceren dan in een gebied zonder heuvels.

De wondere wereld van bolvlammen, donuts en hoefijzers

wo, 16/06/2021 - 13:00
Bolvlammen zijn zwakke en fragiele bolvormige vlammen die tot voor kort alleen konden bestaan onder gewichtloze omstandigheden. Onderzoekers van de TU/e zijn erin geslaagd om bolvlammen waar te nemen onder normale aardse omstandigheden en hebben zo nieuwe inzichten verkregen in de werking van arme brandstofmengsels. Zij verwachten dat dit dé brandstof van de toekomst is. Er is namelijk geen CO2-uitstoot en slechts lage concentraties stikstofoxiden.

Van Machinerichtlijn naar Machineverordening

wo, 16/06/2021 - 12:48
Hoewel voor de zomer van 2021 een eerste voorstel zou worden gepresenteerd van de nieuwe Machineverordening, was de release op 21 april jl. van de Engelstalige versie voor velen een verrassing. In een korte tijd (6 weken) moeten de commentaren op dit voorstel worden verwerkt. Het voorstel is behoorlijk definitief, maar als er echte fouten in staan of tegenstrijdigheden zullen de lidstaten nog wel veranderingen kunnen inbrengen.

Interferometer op een atoomchip kan kwantumzwaartekracht aantonen

wo, 16/06/2021 - 12:22
Natuurkundigen in Israël hebben een kwantum interferometer gemaakt op een atoomchip. Hiermee is het mogelijk de fundamenten van de kwantumtheorie te bestuderen, via het interferentiepatroon tussen twee stromen van atomen. RUG-natuurkundige Anupam Mazumdar beschrijft hoe dit systeem is aan te passen voor gebruik met grotere deeltjes dan atomen. Dit zou nieuwe toepassingen mogelijk maken.

Digital twins op schaal maken snelle beslissingen mogelijk

wo, 16/06/2021 - 11:45
Stel je voor: een bezorgdrone heeft tijdens zijn vlucht een kleine vleugelschade opgelopen. Moet hij onmiddellijk landen, doorgaan zoals gepland, of via een omleiding naar een nieuwe bestemming vliegen? Een digital twin, een computermodel van de drone dat dezelfde route heeft gevlogen en nu dezelfde schade oploopt in zijn virtuele wereld, kan helpen om de ze beslissing te nemen.

Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie helpt ondernemers naar 40% minder CO2

di, 15/06/2021 - 13:58
De Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie helpt bedrijven en instellingen vooruit die zich committeren aan een CO2-reductiedoel van 40% in 5 jaar. Deelnemers starten met een globale 0-meting van de eigen CO2-voetafdruk. Met behulp van online tools, webinars en het handboek ‘CO2-neutraal ondernemen – Zo doe je dat!’ worden deelnemers vooruit geholpen om te besparen.

Grootste 3D-geprinte kunststof beelden ter wereld: 6 meter hoog en vederlicht

di, 15/06/2021 - 13:52
In opdracht van Beaufort heeft Poly Products uit Werkendam een uniek kunstwerk van kunstenares Goshka Macuga gerealiseerd. Een groep beelden op een sokkel tonen een klein familie tafereel. De imposante afmetingen met een totaal hoogte van 6 meter maken het een indrukwekkende verschijning aan de promenade van Nieuwpoort (België). Voor het oog een zwaar object van massief beton maar schijn bedriegt: de beelden zijn enorm licht en dus zonder zware fundering geplaatst. De in 2019 geïnstalleerde XXL 3D printtechnologie heeft een sleutel rol gespeeld in de realisatie van dit project.

Fundamentele security-risico’s in robottalen

di, 15/06/2021 - 11:40
Trend Micro deed een onderzoek naar cybersecurity onder acht fabrikanten van industriële robots samen met de Polytechnische Universiteit van Milaan. Ze ontdekten de nodige zwaktes in de gebruikte automatiseringsprogramma’s en programmeertalen voor robots. Ze stellen een aantal maatregelen voor die alle gebruikers van industriële robots zouden moeten nemen.

Nieuw soort transistor maakt chips onder de 2 nanometer mogelijk

di, 15/06/2021 - 11:29
Vandaag demonstreert imec op de wetenschappelijke conferentie VLSI Technology and Circuits de eerste volledig functionele en geïntegreerde forksheet-transistor. De onderzoekers slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren, de bouwstenen van een chip, aanzienlijk te verkleinen, wat chipproducenten toelaat om onder de technologienode van 2 nanometer te duiken en dus krachtigere chips te ontwikkelen.

Koud spuiten, moleculaire plasma en chroom 6 op Materials+Eurofinish+Surface

di, 15/06/2021 - 11:20
Koud spuiten, moleculaire plasma en chroom 6. Dat zijn zo 3 van de interessante onderwerpen die aan de orde komen tijdens het lezingenprogramma van de vakbeurs Materials+Eurofinish+Surface. De beurs vindt plaats op 15 en 16 september in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch.

"Maak techniek vast onderdeel op basisschool"

di, 15/06/2021 - 10:57
86% van de technische branche in Nederland vindt dat techniek een vast onderdeel moet worden van het basisonderwijs. Dit blijkt uit de TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 700 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Rapport helpt IT inkopers greenwashing en valse claims te vermijden

di, 15/06/2021 - 10:31
Bij complexe productcategorieën zoals IT lopen de sociale en milieurisico's hoog op. TCO Development, de organisatie achter TCO Certified - de duurzaamheidscertificering voor IT-producten, heeft het nieuwe rapport 'Navigating the Sustainable IT Revolution - The critical role of independent verification' gepubliceerd. Het rapport helpt inkopers wereldwijd om sociale en milieuaspecten van hun aanbestedingen nauwkeurig te verifiëren.

Pagina's