Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 49 min 46 sec geleden

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

1 uur 4 min geleden
Sandvik Coromant heeft een 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot 200 kunststof gelaatsmaskers geprint kunnen worden in de tijd die traditionele methoden nodig hebben om er één te printen. Door gestapelde modelgegevens te gebruiken, kan de techniek de 3D-printproductie drastisch verhogen. Het bedrijf publiceert de data belangeloos in de strijd tegen het Corona-virus.

Bamboe uit de magnetron: sterk genoeg voor hoogbouw

4 uur 12 min geleden
Aan de universiteit van Maryland (VS) is bamboe dusdanig bewerkt dat het sterk genoeg wordt om wolkenkrabbers van te bouwen. En misschien dus ook wel bruggen, torenkranen en andere hoogstandjes. De bewerkte bamboe heeft een bijna 2 keer verbeterde treksterkte, 3,2 keer verbeterde taaiheid en 2 keer verhoogde buigsterkte in vergelijking met natuurlijke bamboe.

Gemaskerde lucht: beter dan een mondkapje?

wo, 27/05/2020 - 14:41
De Atmôs van Aō Air werd op de Consumer Electronics Show 2020 in Las Vegas gepresenteerd als een gezichtsmasker dat een 50x betere luchtkwaliteit biedt dan de beste bestaande maskers.

Lightyear gaat zijn zonnedak vermarkten

wo, 27/05/2020 - 11:11
Lightyear heeft een overeenkomst getekend met DSM om samen het unieke zonnedak van de Lightyear-auto te gaan verkopen voor op andere elektrische voertuigen, waaronder auto's, bestelwagens en bussen.

Drone-vogel inspecteert verborgen in het volle zicht

wo, 27/05/2020 - 10:53
De Drone Bird Company – voorheen Clear Flight Solutions – lanceert een inspectiedrone die precies lijkt op een vogel. Doel is om verborgen te kunnen surveilleren en verkennen, terwijl je je in het volle zicht bevindt.

Covid-ventilator met Sigmatek technologie

wo, 27/05/2020 - 10:36
Hage Speciaal Machinebouw en Hage3D hebben een drukgestuurde ventilator voor noodsituaties ontwikkeld, met de moderne besturingstechnologie van Sigmatek. De Hage Respirator heeft met succes alle testfasen afgerond en is nu klaar voor serieproductie.

Drone-vogel voor onopvallende inspecties

wo, 27/05/2020 - 10:33
De Drone Bird Company – voorheen Clear Flight Solutions – lanceert een inspectiedrone die precies lijkt op een vogel. Doel is om verborgen te kunnen surveilleren en verkennen, terwijl je je in het volle zicht bevindt.

Smeerbare tussenlaag maakt solid-state batterijen stabieler

wo, 27/05/2020 - 10:27
Een tussenlaag van een smeerbaar, boterachtig materiaal, helpt de dichtheid van solid-state batterijen tienvoudig te verbeteren, terwijl het ook de prestaties en veiligheid verhoogt. Dat stellen wetenschappers van Chalmers University of Technology (Zweden) en Xi'an Jiaotong University (China).

Coherente Lidar op lange afstand versnellen

di, 26/05/2020 - 16:28
Onderzoekers van EPFL hebben een nieuwe manier gevonden om Lidar-motoren te versnellen door fotonische circuits te gebruiken. Moderne 3D Lidar-sensoren combineren een hoge laterale / verticale en radiale resolutie. Ze worden gebruikt in de evolutie van zelfrijdende auto's van niveau 4 en 5.

De verrassende viscositeit van verstrikte wormen

di, 26/05/2020 - 14:18
Aan de hand van experimenten met Tubifex-wormen uit de lokale dierenwinkel ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dat in de wiebelende beweging van levende wormen verrassende natuurkunde besloten ligt. De manier waarop de wormen zichzelf spontaan in een kluwen organiseren blijkt te verschillen van de bij natuurkundigen bekende aggregatie van willekeurig bewegende deeltjes. Bovendien gedraagt de wormenkluwen zich als een vloeistof, met een viscositeit die op een unieke manier afhangt van de uitgeoefende schuifkracht.

Energie transporteren door een moleculair draadje

di, 26/05/2020 - 14:14
De natuur gebruikt een zeer efficiënt systeem om tijdens fotosynthese energie te transporteren naar het reactiecentrum, waar deze wordt omgezet in een bruikbare vorm. Wetenschappers gebruiken dit systeem om te leren hoe ze energie kunnen transporteren in bijvoorbeeld moleculaire elektronica. RUG natuurkundige Richard Hildner heeft met collega’s onderzocht hoe energietransport verloopt door een kunstmatig systeem gemaakt van nanodraadjes.

Een sensor van 11 atomen groot

di, 26/05/2020 - 13:59
Aan de TU Delft is een sensor ontwikkeld van slechts 11 atomen groot. Hij kan magnetische golven opvangen en bestaat uit een antenne, een uitleesscherm, een resetknop en een harde schijf. De onderzoekers hopen met hun atomaire sensor meer te weten te komen over het gedrag van magneetgolven, zodat die hopelijk ooit gebruikt kunnen worden in groene ICT-toepassingen.

HvA en CWI starten lectoraat Applied Quantum Computing

di, 26/05/2020 - 13:35
Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) starten samen het lectoraat Applied Quantum Computing dat een verbinding legt tussen fundamenteel onderzoek en praktische problemen. Op basis van de opgedane kennis wordt nieuw onderwijs ontwikkeld. De HvA heeft Marten Teitsma benoemd tot bijzonder lector.

Gas uit plasticafval

ma, 25/05/2020 - 12:44
Het nieuwe bedrijf S4 GroNext gaat plasticafval dat niet recyclebaar is verwerken tot gas. De chemische industrie kan dit hoogwaardige gas vervolgens gebruiken als grondstof.

Een tweede leven voor automotive-batterijen

ma, 25/05/2020 - 12:36
Afgedankte batterijen uit elektrische auto’s kunnen nog tien jaar dienst doen in zonne-parken. Dat blijkt uit een studie van het MIT. Het hergebruik kan winstgevend zijn voor zowel de leverancier van de elektrische voertuigen als voor de uitbater van het zonne-park.

Metaalprinten met Led in plaats van laser

ma, 25/05/2020 - 10:48
Aan de TU van Graz is een technologie ontwikkeld die metalen onderdelen 3D print met Led- in plaats van laserbronnen en het proces optimaliseert voor wat betreft constructietijd, verbruik van metaalpoeder, materiaalkosten en nabewerking.

3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

ma, 25/05/2020 - 09:43
De Soedanese ingenieur Mohamed Ishag heeft een 3D-geprinte ventilator ontwikkeld die 20 Covid-19-patiënten tegelijk kan beademen. De in te ademen lucht wordt gedesinfecteerd met UV-licht.

Althen distribueert Opkon in West-Europa

ma, 25/05/2020 - 09:33
Althen Sensors & Controls heeft met sensorproducent Opkon een distributieovereenkomst getekend voor de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Scandinavië. Opkon is een Turkse producent van lineaire en roterende potentiometers.

"Leuze - Voorloper. Gisteren. Vandaag. Morgen."

ma, 25/05/2020 - 09:23
Leuze is onlangs van merknaam veranderd. Wat zijn de redenen daarvoor? Een interview met CEO Ulrich Balbach.

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

ma, 25/05/2020 - 09:20
Op 14 augustus 2018 stortte de Morandi Brug in Genua voor een groot deel in, met drieënveertig dodelijke slachtoffers en vijftien gewonden tot gevolg. Eind juli dit jaar wordt zijn opvolger opengesteld. De veiligheid wordt hier onder andere geborgd door fotonicasensoren van Nederlandse komaf. Meer dan honderd sensoren zullen de structurele integriteit voortdurend monitoren.

Pagina's