Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 2 uur 27 min geleden

Duurzame elektriciteit voor het eerst goedkoper dan fossiel

6 uur 40 min geleden
Fossiele brandstoffen domineren de wereldwijde stroomvoorziening omdat tot voor kort elektriciteit uit fossiele brandstoffen veel goedkoper was dan elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Dit is de afgelopen tien jaar drastisch veranderd. Op de meeste plaatsen in de wereld is stroom uit nieuwe hernieuwbare energiebronnen nu goedkoper dan stroom uit nieuwe fossiele brandstoffen.

Gereedschappen gebruiken zoals mensen dat doen (video)

8 uur 26 min geleden
Mensen zijn van nature creatieve gebruikers van gereedschappen. Als we een spijker in moeten slaan maar geen hamer hebben, realiseren we ons al snel dat we daarvoor een zwaar, plat object zoals een steen kunnen gebruiken. Als onze tafel wankelt, merken we dat we een stapel papier onder de tafelpoot kunnen leggen. Volgens wetenschappers is dit een kenmerk van grote intelligentie. Slechts een paar andere soorten gebruiken objecten op nieuwe manieren om hun problemen op te lossen en niemand kan dat zo flexibel als de mens. Maar wat biedt ons deze kracht?

Witteveen+Bos verpompt 4000 ton water per uur van Rotterdam naar Den Haag

16 uur 48 min geleden
Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam werken momenteel aan een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Witteveen+Bos won onlangs de tender voor de (detail) engineering van pompstation Delft.

Software ontwerpt zelf de beste robots (video)

wo, 02/12/2020 - 14:04
Stel, je hebt een robot nodig die trappen beklimt. Welke vorm moet die robot hebben? Moet hij twee benen hebben, als een mens? Of zes, als een mier? MIT-onderzoekers hebben software ontwikkelt die dit soort vragen zelf beantwoordt en op geleedpotigen geïnspireerde robots ontwerpt voor verschillende toepassingen.

Tata Steel opent voedselveilige productielijn

wo, 02/12/2020 - 13:32
Tata Steel heeft een nieuwe productielijn voor verpakkingsstaal gebouwd. Protact is een door Tata Steel ontwikkelde staalsoort met een beschermende kunststof laag. Het is onder meer geschikt voor conservenblikken.

‘EU-doelen luchtverontreiniging 2020/‘30 binnen bereik’

wo, 02/12/2020 - 13:12
Nagenoeg alle EU emissiedoelen voor 2020 en ‘30 worden gehaald. Dit concluderen het PBL, RIVM en TNO in de Emissieramingen luchtverontreinigende stoffen.

Besmettingsrisico: een kwestie van aerodynamica en stromingsleer (video)

wo, 02/12/2020 - 11:22
De Delftse aerodynamica-hoogleraar Fulvio Scarano ontwikkelde samen met stromingsleer-deskundige Lorenzo Botto en simulatie-expert Wouter van den Bos software om de besmettingsrisico’s met het coronavirus te berekenen voor een specifieke locatie. Het model plaatst virtueel een ziek persoon in de ruimte en simuleert hoe snel de virusdeeltjes zich verspreiden.

Betere controle van robot op afstand

wo, 02/12/2020 - 10:57
Sommige plekken zijn levensgevaarlijk of moeilijk te bereiken, maar toch wil je hier de kennis en vaardigheden van mensen kunnen gebruiken. Het project 'Predictive Avatar Control and Feedback’ van de UT richt zich op een robotsysteem dat de bestuurder van een robot het gevoel geeft op de plek van de robot te zijn.

Defensie zoekt MKI-ers voor innovatie krijgsmacht

wo, 02/12/2020 - 10:37
De Nederlandse industrie, onder leiding van FME en het ministerie van Defensie met de Landmacht als kartrekker, slaan de handen ineen en starten een ‘taskforce kort cyclisch innoveren’. Daarmee willen ze het innovatievermogen van de midden- en kleine industrie (mki) aanjagen en het moderniseren van de krijgsmacht versnellen.

Overheid biedt gratis (online) scholing aan voor iedereen in Nederland

wo, 02/12/2020 - 10:20
Sinds 1 december zijn er voor iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd gratis cursussen en trainingen beschikbaar, gericht op het versterken en verbeteren van vaardigheden. Daarnaast kan een cursus of opleiding ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere arbeidsmarktkansen.

Nu al schaatsen op natuurijs (video)

di, 01/12/2020 - 15:44
In Winterswijk kun je nu al schaatsen op natuurijs. Dit dankzij een systeem van UT-student Michael Hop.

Radio uit laserlicht

ma, 30/11/2020 - 14:44
Om de groei van het - mobiele - dataverkeer bij te houden, zijn draadloze signalen met een steeds kortere golflengte nodig. TU/e-promovendus Álvaro Morales Vicente onderzocht hoe je zogeheten millimetergolven kunt opwekken en uitzenden met behulp van fotonische chips.

WLAN-spectrum Europa verdubbelt

ma, 30/11/2020 - 13:11
Europa staat op het punt om een nieuw WLAN-tijdperk te betreden. Afgelopen vrijdag heeft het Electronic Communications Committee (ECC) het technische en regelgevende kader voor het gebruik van de 6 GHz-band door WLAN goedgekeurd. Met het vrijkomen van ongeveer 500 MHz in het voorste deel van de 6 GHz frequentieband is dan meer dan twee keer het huidige spectrum beschikbaar voor licentievrije draadloze technologieën.

ESA tekent eerste commerciële contract voor ruimtepuinverwijdering

ma, 30/11/2020 - 12:45
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft EPFL-spinoff ClearSpace uitgenodigd om een definitief voorstel in te dienen voor ‘de veilige verwijdering van een inactief object in een lage omloopbaan om de aarde’. Dit is een mijlpaal bereikt voor het opzetten van een nieuwe commerciële sector in de ruimtevaart.

TU/D Solar Team gelooft meer in waterstof dan in zon

ma, 30/11/2020 - 12:20
Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met zijn boten op zonne-energie. Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op waterstof.

"Waterstof en elektrisch vervoer beter dan biobrandstof"

ma, 30/11/2020 - 11:49
Als we de vervoerssector duurzamer willen krijgen dient hij stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch. Zo luidt het stellige advies van promovendus Bunyod Holmatov van de Universiteit Twente. "Er wordt veelal ingezet op biobrandstoffen in de sector, omdat dit de broeikasgas-uitstoot zou verminderen. Maar tegen hoge kosten voor land en water, terwijl de biobrandstoffen slechts een klein deel van de in de vervoerssector verbruikte energie vervangen."

Webinar: internationale norm voor digitale circulaire vingerafdruk voor producten

ma, 30/11/2020 - 11:38
Het ministerie van Economische Zaken van Luxemburg werkt aan een internationale standaard die informatie geeft over de circulariteit van producten aan alle belanghebbenden in hun waardeketen. Een eerste levensvatbare versie van de standaard wordt in de praktijk getest, waardoor het meest geschikte bestuursmodel, het auditschema en betrouwbare IT-systemen voor het beheer ervan kunnen worden geïdentificeerd.

Nieuw in Parijs: de fietsambulance (video)

ma, 30/11/2020 - 11:15
In drukke steden kun je je met een elektrische fiets vaak veel sneller verplaatsen dan met een auto. Om dat voordeel ook te benutten bij levensbedreigende zaken, heeft het Franse bedrijf Ecox Enterprises een elektrische fiets-ambulance ontwikkeld.

Industrieel ingenieurs KU Leuven gamen voor beter ruimtelijk inzicht (video)

ma, 30/11/2020 - 11:02
Ruimtelijk inzicht is voor heel wat studenten in de opleidingen industrieel ingenieur, geografie, geologie en archeologie een heikel punt. Om de studenten zoveel mogelijk kansen te bieden dit inzicht te trainen heeft de KU Leuven een online spel ontwikkeld.

Langzaam printen leidt tot defecten bij laserpoederbedfusie (video)

ma, 30/11/2020 - 10:28
Laserpoederbedfusie is een 3D-print-technologie die zijn potentieel nog moet bereiken. Het probleem waarmee de industrie wordt geconfronteerd, is dat er soms kleine belletjes of poriën worden gevormd tijdens het printproces. Dit worden zwakke plekken in de afgewerkte producten. Onderzoek door Carnegie Mellon University laat zien hoe de poriën worden gevormd en biedt handvatten om dit probleem te voorkomen.

Pagina's