Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 2 uur 18 min geleden

FME zoekt stageplekken in de tech-sector

do, 25/02/2021 - 09:24
Door de coronacrisis is er een tekort aan stageplekken in de technologie ontstaan. Op dit moment zoeken ruim 400 studenten een stage of leerbaan voor een technische opleiding in de metaal en metalektro. FME roept bedrijven op om een stagiair 'in dienst' te nemen.

Terahertz-beeldvorming van grafeen maakt de weg vrij voor industrialisatie

do, 25/02/2021 - 09:12
Röntgenscans zorgden voor een revolutie in medische behandelingen doordat we in mensen konden kijken zonder operatie. Evenzo dringt terahertz-spectroscopie door grafeenfilms waardoor wetenschappers gedetailleerde kaarten kunnen maken van hun elektrische kwaliteit, zonder het materiaal te beschadigen of te vervuilen. Het Graphene Flagship bracht onderzoekers uit de academische wereld en de industrie samen om deze analytische techniek te ontwikkelen en te rijpen, en nu is er een nieuw meetinstrument voor grafeenkarakterisering klaar.

Elon Musk beloont 's werelds beste CO2-afvangers met 100 miljoen dollar

wo, 24/02/2021 - 13:07
Elon Musk daagt ontwerpers wereldwijd uit om met robuuste CO2-afvangsysteem te komen. Hij heeft een vier jaar durende prijsvraag uitgeschreven met een prijzenpot van 100 miljoen dollar.

België telt vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst

wo, 24/02/2021 - 12:05
Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future. In zeven jaar is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België daarmee uitgegroeid tot een club van 42 ondernemingen, die de voorbije 5 jaar samen meer dan 1,9 miljard euro investeerden in België. Continental, Provan, St-engineering (voormalig Newtec), Borit en Nuscience wisten hun eerder behaalde Factory of the Future-titel te verlengen voor de volgende drie jaar.

Hoe CT-technologie Covid-19 kan detecteren

wo, 24/02/2021 - 10:25
Er zijn twee populaire tests voor coronavirus (Covid-19): moleculaire diagnostische test en antigeen diagnostische test. Bij sommige van deze tests kan het een paar dagen duren voordat ze een positief of negatief resultaat opleveren. Deze methoden kunnen ook geen informatie geven over het stadium van de Covid-19 en de resultaten kunnen te lijden hebben van fout-negatieven, die de behandeling van de patiënt kunnen beïnvloeden. Een alternatieve techniek is de beeldvormende techniek van computertomografie (CT).

Biologisch afbreekbaar display pakt het probleem van elektronisch afval aan

di, 23/02/2021 - 15:13
Elektronisch afval is een groeiend probleem dat moet worden aangepakt. Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Duitsland, creëerden een biologisch afbreekbare display dat een grote stap in de goede richting is.

Onderzoekers verduidelijken het microscopisch dempingsmechanisme in grafeen

di, 23/02/2021 - 12:40
Farbod Alijani, universitair hoofddocent, en promovendus Ata Keskekler leveren ondersteunend bewijs voor het bestaan van een niet-lineair dissipatiemechanisme in mechanische systemen. Door dit mechanisme wordt het energieverlies in mechanische trillingen groter naarmate de amplitude van de trilling toeneemt. Dissipatie is het verlies van ‘nuttige’ energie bij thermodynamische processen, zoals wrijving. Om het niet-lineaire mechanisme te bewijzen gebruikten de onderzoekers nanodrums van grafeen met een dikte van slechts een paar nanometer.

Ernst Japikse nieuwe voorzitter Stichting Warmtenetwerk

di, 23/02/2021 - 12:36
Stichting Warmtenetwerk heeft per 1 maart a.s. een nieuwe voorzitter. Ernst Japikse, algemeen directeur Ennatuurlijk, neemt het stokje over van Erik Stronk die de functie sinds maart 2019 vervulde. Net als zijn voorganger richt Japikse zich op samenwerking en verbinding binnen de warmtesector.

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen: "Technologie is de oplossing voor onderhoud van Nederlandse infrastructuur"

di, 23/02/2021 - 12:11
Demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een online werkbezoek gebracht aan het gemaal in IJmuiden en het gemaal- en sluizencomplex in Eefde. Rijkswaterstaat en de technologische industrie, vertegenwoordigd door FME en World Class Maintenance (WCM) werken hier aan ‘slim onderhoud’.

NL Leert Door stelt 4 miljoen euro subsidie beschikbaar voor technische opleiders

di, 23/02/2021 - 11:50
Het NL Leert Door programma stelt 17 miljoen euro beschikbaar voor scholing via samenwerkingsverbanden. Hiervan gaat tenminste 4 miljoen naar diverse opleiders in de techniek.

Ook dunne plastics synchroniseren hun schommeling

ma, 22/02/2021 - 15:32
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven tonen voor het eerst aan dat twee plastic films met elkaar kunnen communiceren via een stuk plastic dat uit hetzelfde materiaal bestaat – ze oscilleren in fase en tegenfase tijdens belichting. Deze gekoppelde beweging en vervorming is relevant voor de ontwikkeling van ‘soft robotics’.

Zwolse studenten onderzoeken nut robothond Spot voor de maak

ma, 22/02/2021 - 15:22
Studenten en bedrijven uit Regio Zwolle gaan in innovatiecentrum Perron038 onderzoeken wat robothond Spot kan betekenen voor de Nederlandse maakindustrie.

Imec toont 's werelds eerste sub-5mW, IEEE 802.15.4z ultra-wideband transmitter chip

ma, 22/02/2021 - 12:00
Op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) presenteerde imec de eerste IEEE 802.15.4z impulse-radio ultrabreedband (IR-UWB) zenderchip, waarmee een evenwicht werd gevonden tussen UWB's nauwkeurige en veilige bereikmogelijkheden voor binnenlocaties en de behoefte aan verhoogde energie-efficiëntie.

Hoe Nasa een Mars-helikopter ontwierp (video's)

ma, 22/02/2021 - 10:59
Afgelopen donderdagavond heeft iedereen kunnen zien hoe de Perseverance Rover succesvol landde op Mars. Wat nog te bezien valt, is hoe de Ingenuity gaat presteren. De Amerikanen zijn namelijk van plan om als eersten met een kleine automatische helikopter rond te vliegen in de zeer koude en ijle Mars-atmosfeer.

The Green Village en Gelijkspanning Nederland sluiten partnerschap

do, 18/02/2021 - 15:42
De stichtingen Green Village en Gelijkspanning Nederland hebben per 15 februari 2021 formeel een partnerschap gesloten. Doel van het partnerschap is om elkaars positie in de markt te versterken en om gebruik te gaan maken van elkaars netwerk.

FME zeer tevreden met 8,5 miljard voor onderwijs

do, 18/02/2021 - 11:33
Het kabinet heeft besloten tot een Nationaal Programma Onderwijs. Het investeert de komende twee en een half jaar 8,5 miljard euro extra in het gehele onderwijs, van het funderend onderwijs tot en met het hoger onderwijs. Daarnaast worden scholen en instellingen met structureel 645 miljoen euro gecompenseerd voor de grotere instroom van leerlingen en studenten.

Van Einstein tot versnelde verduurzaming procesindustrie: 20 initiatieven voor langetermijnonderzoek

do, 18/02/2021 - 11:22
NWO heeft 20 publiek-private initiatieven ontvangen binnen de call Lange Termijn Programma’s – strategiegedreven consortia met impact. 30 kennisinstellingen en 120 bedrijven en organisaties investeren in deze strategische samenwerkingen met een looptijd van tien jaar. De initiatieven hebben als doel om wetenschappelijk velden, op onderwerpen uit het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid, structureel te stimuleren. NWO heeft de initiatieven gepubliceerd op haar website. Geïnteresseerde partijen kunnen de consortia benaderen voor samenwerking.

China koopt veel meer NL machines, maar we verdienen er relatief minder aan

do, 18/02/2021 - 11:16
Nederland verdiende in 2019 4,6 miljard euro aan de export van goederen van eigen makelij naar China. Dat was 53 procent meer dan de 3,0 miljard euro in 2015. Vooral de verdiensten aan de export van machines en voeding zijn gestegen. De verdiensten per geïnvesteerde euro zijn echter gedaald. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Top 5 Robot Trends 2021

do, 18/02/2021 - 10:57
Het aantal jaarlijkse installaties van industriële robots is tussen 2010 en 2019 verdrievoudigd. Aan het einde van dat jaar telden fabrieken wereldwijd 381 duizend eenheden. De International Federation of Robotics (IFR) heeft de top 5 in beeld gebracht van trends op dit gebied.

Stemmen voor de Prins Friso Ingenieursprijs van start (video's)

do, 18/02/2021 - 10:47
Iedereen kan vanaf nu stemmen voor de Prins Friso Ingenieursprijs, waarvoor dit jaar drie ingenieurs uit Oost-Nederland zijn genomineerd. De prijs is bedoeld voor een ingenieur die zich in zijn of haar werk onderscheidt op het gebied van expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. Stemmen kan tot 15 maart. Op 17 maart vindt de uitreiking plaats.

Pagina's