Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 23 min 58 sec geleden

Studenten willen een oneindige metaalvoorraad creëren (video)

do, 19/09/2019 - 15:47
Studententeam Core van de Technische Universiteit Eindhoven wil iets doen aan de enorme berg elektronisch afval, waaronder duizenden kilo's bruikbare metalen. Zij hebben een proces ontwikkeld waarmee ze deze metalen weer terug kunnen brengen naar pure elementen. Zo kunnen deze hergebruikt worden, wat leidt tot een oneindige metaalvoorraad.

Hout buigt zichzelf in vorm (video)

do, 19/09/2019 - 12:51
Onderzoekers van ETH Zürich, Empa en de Universiteit van Stuttgart hebben een nieuwe techniek ontwikkeld met een gecontroleerd droogproces waarbij houten panelen in een vooraf ingestelde vorm buigen zonder enige mechanische kracht te gebruiken.

Elektroden zorgen voor gevoel in prothese (video)

do, 19/09/2019 - 12:45
Twee vrijwilligers kunnen hun prothetische voet en knie in realtime voelen. Hun bionische prothese beschikt over sensoren die verbinding maken met zenuwen in de dij. De resulterende neurofeedback vermindert de fysieke en mentale belasting aanzienlijk.

Alumnus TU/D wint Dyson Award met zelfreinigend waterfilter

do, 19/09/2019 - 10:58
Na zijn afstuderen aan de TU/D had Olivier de Gruijter één doel voor ogen: een waterfilter bedenken die zowel gebruiksvriendelijk als betaalbaar is. Hij ontwikkelde een waterfilter die kan worden aangesloten op een jerrycan – een oplossing die miljoenen mensen wereldwijd schoon drinkwater kan bieden. De grootste uitdaging: de reiniging van het filter.

Alumnus TU/D wint Dyson Award met oplossing voor schoon drinkwater

do, 19/09/2019 - 10:58
Na zijn afstuderen aan de TU/D had Olivier de Gruijter één doel voor ogen: een waterfilter bedenken die zowel gebruiksvriendelijk als betaalbaar is. Hij ontwikkelde een waterfilter die kan worden aangesloten op een jerrycan – een oplossing die miljoenen mensen wereldwijd schoon drinkwater kan bieden. De grootste uitdaging: de reiniging van het filter.

Zero emmission bouwmateriaal op basis van schimmels

do, 19/09/2019 - 10:35
De bouwindustrie is behoorlijk vervuilend, onder andere doordat het maken van beton en cement veel energie en grondstoffen kost. Daarom wil het Fungar-project nu bouwmateriaal maken met zero emission, op basis van schimmels.

Economische vooruitzichten en trends in de productie van gereedschapsmachines

do, 19/09/2019 - 10:23
Cecimo, de overkoepelende Europese organisatie voor productietechnologie, kondigde onlangs een omzet voor 2018 van 27,5 miljard euro aan, een stijging van negen procent ten opzichte van 2017. Verder hadden Europese producenten een marktaandeel van 35% in de mondiale productie van gereedschapsmachines in 2018. Toch is er reden tot zorgen, door onder andere de vertraging van de wereldhandel en politieke onzekerheden.

Wetenschappers identificeren 43 nieuwe superharde koolstofvormen

do, 19/09/2019 - 10:19
Uit een nieuwe studie komt naar voren dat er mogelijk nog 43 onontdekte superharde koolstofvormen bestaan, die mogelijk zelfs even hard zijn als diamant. Superharde materialen worden gebruikt bij snijden, boren en polijsten. De nieuwe koolstofvormen zouden een goedkopere optie kunnen zijn voor het dure diamant dat nu vaak wordt gebruikt.

Robotvis vliegt op carbid (video)

wo, 18/09/2019 - 14:59
Kijk, als je een bal of melkbusdop tientallen meters kan laten vliegen op calciumcarbid, waarom dan geen robot? Dat moeten de wetenschappers van het Londense Imperial College gedacht hebben terwijl ze aan de tekentafel zaten voor hun vliegende robotvis.

Een papieren vliegtuigje, maar dan smart (video)

wo, 18/09/2019 - 14:57
PowerUp is een fabrikant van elektronica die opvouwbare papieren vliegtuigjes nog leuker maakt. De laatste variant, PowerUp 4.0, voegt elektrische propellers toe aan je zelfgevouwen vliegtuig, zodat je hem op afstand kan besturen via een app op je smartphone.

RUG bouwt volledig elektronische 2D spintransistors (video)

wo, 18/09/2019 - 14:34
Natuurkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een tweedimensionale spintransistor gebouwd, waarin spinstromen worden opgewekt door een elektrische stroom door grafeen. Een monolaag van een overgangs-metaal-dichalcogenide (TMD) werd bovenop een grafeen geplaatst om de omzetting van lading naar spin in het grafeen te induceren.

Europese Commissie opent consultaties Horizon Europa

wo, 18/09/2019 - 08:57
De Europese Commissie heeft openbare raadplegingen geopend voor 12 voorgestelde geïnstitutionaliseerde partnerschappen in het kader van Horizon Europa, het volgende EU-programma voor onderzoek en innovatie (2021-2027). In de openbare raadplegingen kunnen belanghebbenden aangeven wat er in het verleden heeft gewerkt en hoe zij het toekomstige beleid graag zouden zien.

Wanneer mag de politie sensoren gebruiken?

wo, 18/09/2019 - 08:40
Hoe veiliger Nederlanders een situatie inschatten, en hoe minder openbaar een ruimte is, des te meer ze het gebruik van sensoren, zoals bodycams, door de politie afkeuren. Andersom vinden ze het gebruik van sensoren door de politie acceptabel naarmate een situatie in de publieke ruimte druk of onveilig is. Wel moet dan de samenleving betrokken zijn bij de manier waarop dat gebeurt, en het moet transparant gebeuren.

Wedstrijd groente telen met AI

wo, 18/09/2019 - 08:29
Hoe verbouw je een zo goed mogelijk cherrytomaatgewas met zo min mogelijk input aan bijvoorbeeld water, voeding en energie? Zonder dat je er zelf in de buurt komt? Die vraag was de inzet van de 24-uurs hackathon Autonomous Greenhouse Challenge, die vorige week werd gehouden door WUR en Tencent. De 5 winnende teams krijgen in december een echte kas in beheer.

Ophef over cao-akkoord, bestuurslid Metaalunie stapt op

wo, 18/09/2019 - 07:35
De nieuwe cao Metaal & Techniek heeft voor veel ophef gezorgd. Een aantal ondernemers, vaak directeur-eigenaren van kleinere tot middelgrootte bedrijven, vindt vooral de salarisverhoging van bijna acht procent en de eenmalige uitkering, fors en ongepast.

"Kabinet pokert met verdienvermogen"

wo, 18/09/2019 - 07:33
" De Nederlandse economie staat op een digitaal kruispunt, de geopolitieke spanningen nemen toe en voor de technologische antwoorden op maatschappelijke uitdagingen wordt gekeken naar de industrie. Er is een grote urgentie, maar het kabinet blijft treuzelen met een broodnodig investeringsoffensief waarmee Nederland voorop kan lopen in de Vierde Industriële Revolutie."

FME over Prinsjesdag: 'Vertienvoudig innovatiegeld'

wo, 18/09/2019 - 07:25
Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME vindt het onbegrijpelijk dat er komend jaar niet extra geïnvesteerd wordt in innovatie."'Dit kabinet heeft bij haar aantreden 150 miljoen per jaar extra voor innovatie uitgetrokken. Het tienvoudige is nodig om echt verschil te maken in een wereld waar steeds meer landen investeren in sleuteltechnologieën", zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming in een eerste reactie op de Miljoenennota.

RIVM: menselijke fouten directe oorzaak bij zes incidenten met gevaarlijke stoffen

di, 17/09/2019 - 15:24
Menselijke fouten zijn een directe oorzaak bij zes van de veertien door het RIVM onderzochte incidenten in 2018 met gevaarlijke stoffen. Zeven van de veertien incidenten vonden plaats tijdens onderhoud en de opstart na het onderhoud. Bij twee incidenten was de vaardigheid van het personeel om het werk veilig uit te voeren, niet op orde.

Bedrijfsgrootte is van invloed op de hoogte van de Arboboete: bij parttimers lagere boetes

di, 17/09/2019 - 13:25
Op 7 november 2018 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een belangrijke (eind)uitspraak op het gebied van Arboboetes.

Bedrijven nemen steeds meer cybersecuritymaatregelen

di, 17/09/2019 - 12:47
Bedrijven nemen steeds meer maatregelen om zich te weren tegen cyberaanvallen van buitenaf. Vooral middelgrote bedrijven maken een inhaalslag met de invoering van authenticatie via soft- of hardwaretokens. Daarnaast daalt het aantal ICT-veiligheidsincidenten door een aanval van buitenaf. Dit meldt het CBS op basis van de Cybersecuritymonitor 2019.

Pagina's