Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 48 min 44 sec geleden

Elektrolyse van zeewater zonder pomp of membraan

za, 22/12/2018 - 08:38
Aan de Columbia University is een elektrolyse-apparaat op zonne-energie ontwikkeld dat waterstof produceert uit zeewater. Het apparaat is membraan- en pomp-vrij en kan levert 99% zuiver waterstofgas produceren.

Industrierobots worden flexibeler dankzij voetbal- en zorgrobots

5 uur 29 min geleden
Omgaan met onverwachte gebeurtenissen is geen probleem voor de voetbal- en zorgrobots van de TU Eindhoven – je weet immers nooit wat je tegenstander of je cliënt gaat doen. Ook industrierobots hebben baat hebben bij grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De TU/e start daarom met industriepartners een onderzoeksproject om mobiele industrierobots een open wereldbeeld te geven, waarin zo weinig mogelijk vooraf is vastgelegd.

Eén miljoen voor innovatieve technologiën Zuid-Hollandse MKB’ers

5 uur 50 min geleden
High Tech kassen, circulaire hotel- en kantoorruimten en sensortechnologie in sectoren als de bloementeelt: 47 Zuid-Hollandse MKB-ondernemers gaan samenwerken om dit te realiseren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) stellen hiervoor samen ruim één miljoen euro voor beschikbaar.

Circular Award voor bedrijf dat mobieltjes recycleert

7 uur 37 min geleden
Closing the Loop heeft de Circular Award 2018 gewonnen. Het bedrijf, dat al 2 miljoen telefoons recycleerde, werd door de jury geroemd vanwege zijn sluitende businesscase. Met de uitreiking is gisteren de derde Week van de Circulaire Economie afgetrapt.

Zonnepaneel maakt drinkwater uit lucht

8 uur 14 min geleden
Hydropanel van Zero Mass Water gebruikt zonne-energie om water uit de lucht te halen. Vervolgens worden uit cartridges mineralen aan het water toegevoegd om het dorstlessend te maken. Het hydropaneel was genomineerd voor de Innovation Award op de CES.

“Uneto-VNI biedt langdurig werklozen graag kansen in de installatiebranche”

ma, 15/01/2018 - 15:55
Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI wil met vakbond CNV in gesprek over het tekort aan technische vakmensen. Volgens Terpstra houdt Uneto -VNI alle opties open om oplossingen te vinden voor de krapte op de arbeidsmarkt. Oók langdurig werklozen krijgen kansen in de installatiebranche.

Mijlpalen in 3D-Printing

ma, 15/01/2018 - 15:05
Een offshore-haak, een scheepsschroef en een compressorwiel: drie voorbeelden van attributen die aan hoge eisen moeten voldoen en al succesvol zijn 3D-geprint.

Dubbele waarschuwing voor IoT-gevaar

ma, 15/01/2018 - 11:35
Vorige week rolden vrijwel tegelijkertijd twee alarmerende berichten van de digitale persen. Volgens wetenschappers van de MIT kunnen hackers tamelijk eenvoudig productielijnen onklaar maken of zelfs fabrieken opblazen via de smartphone apps waarmee deze worden beheerd; en in ons eigen land waarschuwt de Cyber Security Raad voor de slechte beveiliging van IoT apparaten.

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

ma, 15/01/2018 - 09:06
Terwijl we enerzijds berichten ontvangen over de gevaren van IoT, worden er anderzijds ook doorbraken geboekt. Zoals de vondst van een gemakkelijk printbare memistor die werkt slechts 5V op en die data langer dan tien jaar kan opslaan, vrijwel zonder energie te vragen.

Eerste trein op zonne-energie

ma, 15/01/2018 - 08:31
In het Australische Byron rijdt sinds kort een treintje op uitsluitend zonne-energie. Het gaat om een toeristentrein die in een rustig tempo 3 km op en neer rijdt over vlak land, met slechts één bocht. Een gunstig traject, waarop de trein met 100 passagiers minder energie vraagt van een stadsbus met 50 passagiers in Sydney.

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

vr, 12/01/2018 - 09:45
Een robot die kaas maakt, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen en een mechanische bartender. Dat zijn drie van de acht robots die donderdag 18 januari te zien zijn tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

UT wil geen groei, maar wel meer masters

vr, 12/01/2018 - 09:32
Met een populatie van zo’n 11.000 studenten nadert de UT de grens van de groei. “Heel veel meer dan 12.000 studenten moeten we niet willen”, zei collegevoorzitter Victor van der Chijs tijdens zijn nieuwjaarsspeech. “Want op de UT geldt het credo quality over quantity.”

Gezocht: Rotterdamse reststromen!

vr, 12/01/2018 - 09:17
Op maandag 12 maart 2018 start de tweede editie van de BlueCity Circular Challenge. Bij deze competitie transformeren studenten en young professionals de waardeloze reststroom van deelnemende bedrijven tot een tastbaar, economisch rendabel, en schaalbaar product te maken.

FME over Brexit: ‘No deal is een no go’

do, 11/01/2018 - 10:29
In een gesprek met Eurocommissaris Michel Barnier afgelopen dinsdag heeft FME-voorzitter en vice-voorzitter van Ceemet Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink gepleit voor een soft Brexit. Een goed handelsakkoord is van groot belang voor het Nederlandse bedrijfsleven. “No deal is een no go, anders zijn er alleen maar verliezers”.

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

do, 11/01/2018 - 10:18
Eurocommissarissen Mariya Gabriel en Carlos Moedas pleiten voor een stevige investering in de ontwikkeling van HPC's. 1 miljard euro, lijkt hen een goed idee.

In 2017 laagste aantal faillissementen van deze eeuw

do, 11/01/2018 - 09:58
Afgelopen jaar zijn 3290 bedrijven en instellingen failliet verklaard (exclusief eenmanszaken). Dat is het laagste aantal sinds het jaar 2000.

1e Call gepubliceerd voor DeepNL

wo, 10/01/2018 - 16:38
DeepNL is een langlopend NWO onderzoeksprogramma met het doel om fundamentele stappen te maken in het kwantitatief en fysisch onderbouwd begrip van de dynamiek van de diepe ondergrond onder invloed van mijnbouw activiteiten zoals bijvoorbeeld gaswinning en CO2 opslag.

NL zonneauto Lightyear krijgt eretitel als ‘CES Innovator’

wo, 10/01/2018 - 12:06
De CES-organisatie heeft het Helmondse Lightyear, dat een elektrische auto maakt die automatisch wordt opgeladen door zonne-energie, benoemd tot 'CES Eureka Park Climate Change Innovator'. Samen met vijf anderen, krijgt het bedrijf een speciale duurzaamheidsoorkonde op zijn stand.

Hoogste schaalconstructie van ijs ooit

wo, 10/01/2018 - 09:19
Een internationaal studententeam, geleid door studenten van de TU Eindhoven, heeft op het ijsfestival van Harbin (China) de hoogste schaalconstructie van ijs ooit gebouwd. De 31 meter hoge toren is gemaakt van ijs verstevigd met papiervezels, gespoten op een grote ballon. Maandag werd de ballon uit de constructie gehaald en sindsdien staat de toren ‘op eigen benen’. Hij wordt vandaag officieel geopend door de Nederlandse ambassadeur in China.

Studenten bouwen hoogste schaalconstructie van ijs op festival in China

wo, 10/01/2018 - 09:19
Een internationaal studententeam, geleid door studenten van de TU Eindhoven, heeft op het ijsfestival van Harbin (China) de hoogste schaalconstructie van ijs ooit gebouwd. De 31 meter hoge toren is gemaakt van ijs verstevigd met papiervezels, gespoten op een grote ballon. Maandag werd de ballon uit de constructie gehaald en sindsdien staat de toren ‘op eigen benen’. Hij wordt vandaag officieel geopend door de Nederlandse ambassadeur in China.

Pagina's