Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 1 uur 50 min geleden

Elektrolyse van zeewater zonder pomp of membraan

za, 22/12/2018 - 08:38
Aan de Columbia University is een elektrolyse-apparaat op zonne-energie ontwikkeld dat waterstof produceert uit zeewater. Het apparaat is membraan- en pomp-vrij en kan levert 99% zuiver waterstofgas produceren.

Rotterdams bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

7 uur 15 min geleden
Het consortium Flex EV heeft 1,9 miljoen euro subsidie ontvangen voor het realiseren van een innovatief snellaadplein aan de zuidkant van Rotterdam. Hier kunnen logistieke bedrijven hun elektrische voertuigen laden voor de stadsdistributie. Het laadplein wordt showcase voor elektrische stadsdistributie en opportunity charging.

Startmotor raket levert gewenste 4650 kN

7 uur 29 min geleden
In 140 cruciale seconden heeft de nieuwe raketmotor P120C afgelopen maandag zijn nut bewezen voor de Europese ruimtevaart. Tijdens een ESA tests in French Guiana leverde de vaste-stuwstofmotor de gewenste maximale stuwkracht van 4650 kN die nodig is om een Vega-C of Ariane 6 van de grond te krijgen en door de eerste vluchtfase.

Zout nekt Twentse zonneboot in Monaco; Delft heeft eindelijk even geen pech

ma, 16/07/2018 - 10:46
In de jaarlijkse zonnebotenrace in Monaco hebben de hoge golven een bepalende rol gespeeld. In elk geval voor het team van de Universiteit Twente, dat zoveel zout water aan boord kreeg dat de panelen loslieten. De TU Delft, dat al het hele seizoen met tegenslagen kampt, had hier gelukkig geen last van. Alleen... werd de boot na de race kapot gevaren terwijl hij aan de steiger lag.

Ultraprecieze lasermetingen aan waterstofmoleculen

vr, 13/07/2018 - 11:48
Het VU LaserLaB deed ultraprecieze lasermetingen aan waterstofmoleculen. Dit heeft geleid tot vier artikelen in het prestigieuze tijdschrift Physical Review Letters in de eerste helft van 2018.

Water uit lucht halen zonder energie te gebruiken

vr, 13/07/2018 - 11:29
Door te kijken hoe de natuur overleeft in droge kustgebieden, hebben wetenschappers aan de TU Eindhoven onder leiding van Catarina Esteves een temperatuurgevoelig smart material ontwikkeld. Bij lage temperaturen is het materiaal super-hydrofiel en absorbeert het grote hoeveelheden water uit lucht. Bij hoge temperaturen wordt het materiaal super-hydrofoob en perst het vrijwel al het water eruit.

Hete nanodeeltjes maken explosieve reuzenbellen (video)

vr, 13/07/2018 - 11:12
Gouden nanodeeltjes in water, waarop een laserstraal valt, worden erg heet: ruim boven het kookpunt van water. Dat er dan dampbelletjes ontstaan, was bekend. Maar onderzoek met een supersnelle camera toont nu aan dat daaraan voorafgaand een veel grotere bel ontstaat die met veel geweld explodeert.

Groene mijnwerker: nieuwe plantensoort wint zelf metaal

wo, 11/07/2018 - 10:05
Een plant die zelf metaal uit de grond haalt: een natuurlijke manier om te mijnen óf de bodem te reinigen. Promovendus Roderick Bouman (Hortus Botanicus Leiden) beschreef een nieuwe plantensoort uit Sabah, Borneo, die kan worden gebruikt om nikkel te winnen: de Phyllanthus rufuschaneyi.

Zonnebrandstoffen kunnen in twintig jaar concurrerend zijn

wo, 11/07/2018 - 09:44
De industriële synthese van de hernieuwbare brandstoffen waterstof, syngas, methanol en diesel kan binnen twee decennia concurrerend zijn. Dit volgt uit een techno-economische analyse van onderzoekers van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry van de Universiteit van Amsterdam en het ECN part of TNO .

Een waterstofsensor die werkt op kamertemperatuur

wo, 11/07/2018 - 09:31
Onderzoekers van de TU Delft hebben een waterstofsensor ontwikkeld die op kamertemperatuur werkt. De sensor is gemaakt van een dunne laag wolfraamtrioxide.

Klimaatakkoord: industrie gaat CO2 ondergronds opslaan

wo, 11/07/2018 - 08:50
De industrie moet inzetten op efficiëntere processen en efficiënt gebruik van warmte. Schone stroom vervangt op termijn fossiele brandstof en grondstoffen worden hergebruikt of vervangen door duurzame grondstoffen. Omdat deze omschakeling tijd en geld kost, wordt eerst gestart met de ondergrondse opslag van CO2. Dat staat in de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord, die dinsdag zijn gepresenteerd.

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

wo, 11/07/2018 - 08:34
Het Eco-Runner Team Delft van TU Delft heeft met zijn zelfontwikkelde voertuig tijdens Shell Eco-marathon in Londen de derde plek weten te bemachtigen in de categorie Prototype. Het hyperzuinige, op waterstof rijdende voertuig legde 684 kilometer af op 1 m³ waterstof. Dit is te vergelijken met een rit van Amsterdam naar het zuidelijkste puntje van Italië op 1 liter brandstof.

EU legt import staalproducten aan banden

wo, 11/07/2018 - 08:00
De invoer van bepaalde staalproducten in de EU wordt halverwege juli aan banden gelegd. Staalproducenten zoeken naar andere afzetmarkten nu de bedrijven 25 procent invoerheffingen moeten betalen op hun staalproducten voor de Verenigde Staten. Zij zouden hun staal vooral naar de EU willen exporteren.

ARC CBBC start met duurzame verf en katalysatoren

wo, 11/07/2018 - 07:43
Het Nederlandse onderzoekscentrum Chemical Building Block Consortium start met twee grote nieuwe onderzoekslijnen. Deze eerste twee zogenaamde flagships richten zich op verf op basis van onder meer plantenafval en op de ontwikkeling van een nieuwe generatie van katalysatoren, die chemische processen een stuk duurzamer moeten maken.

Europese drone-veiligheidsregels kans voor de industrie

do, 05/07/2018 - 14:43
De leden van het Europees Parlement hebben gestemd voor nieuwe veiligheidsregels voor het gebruik van drones in het Europese luchtruim. De nieuwe regels maken deel uit van een herziening van de basisverordening luchtvaartveiligheid en moeten de EU klaarstomen om de verwachte sterke toename in het luchtverkeer – waaronder het gebruik van drones – op te vangen. Verwacht wordt dat de regels het gebruik in verschillende sectoren zullen stimuleren.

Team Robo Tao en Team Zweefvlieglier genomineerd voor Feda Young Professional Award

do, 05/07/2018 - 14:41
Team Robo Tao (Saxion Hogeschool Enschede) en Team Zweefvlieglier (Hogeschool Utrecht) zijn genomineerd voor de Young Professional Award 2018. Met deze prijs richt de Federatie Aandrijf- en automatiseringstechniek zich op studententeams van het derde jaar HBO Mechatronica en Industriële Automatisering.

Lithium-ion accu kan ook snelladen bij lage temperaturen

do, 05/07/2018 - 09:02
Snelladen is bij conventionele lithium-ion accu's onder een temperatuur van 10 graden Celsius niet mogelijk. Een nieuw soort accu ontwikkeld door de Penn State University brengt hier verandering in.

Nieuwe lithium-ion accu kan ook snelladen bij lage temperaturen

do, 05/07/2018 - 09:02
Snelladen is bij conventionele lithium-ion accu's onder een temperatuur van 10 graden Celsius niet mogelijk. Een nieuw soort accu ontwikkeld door de Penn State University brengt hier verandering in.

Onzichtbaar voor de radar

do, 05/07/2018 - 08:21
Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door.

Steunpunt RI&E actualiseert RI&E-instrumenten

do, 05/07/2018 - 00:00
Branches moeten hun RI&E-instrumenten (risico-inventarisatie en -evaluatie) regelmatig actualiseren. Zo blijven zij voldoen aan (veranderde) wet- en regelgeving, de stand der techniek, en de wetenschappelijke inzichten en nieuwe werkprocessen en technologieën binnen de branche.

Pagina's