snelnaardata
 

Risico`s en preventiemaatregelen bij het transport, behandelen en opstellen van lasten met een groot windoppervlak en de maximale windsnelheid.

Problemen met de behandeling van lasten kunnen reeds ontstaan bij een windsnelheid lager dan windkracht 8 of 20 m/s. Het komt vaak voor dat bij een veel lagere windsnelheid niet meer veilig gewerkt kan worden zoals bij het plaatsen van lasten met een relatief groot windoppervlak bv. bekistingspanelen of geprefabriceerde elementen. Indien de kracht door de wind uitgeoefend op de last, niet meer kan worden opgevangen door de perso(nen)(on) is verder werken niet verantwoord. Aangenomen wordt dat n persoon gedurende enkele minuten een kracht van circa 300 N horizontaal kan uitoefenen. Bij een belasting boven de 300 N dreigt hij de last los te laten of te verliezen. In het slechtste geval wordt hij door de last meegetrokken of uit evenwicht gebracht met een mogelijke (dodelijke) val als gevolg.

De berekening van de maximale windsnelheid kan gebeuren aan de hand van de formule 'Windkracht in Newton' (elders op de CD-rom). Stel dat er een windkracht van 658 N wordt berekend en aangenomen dat een persoon een weerstand kan bieden van 300 N tegen een onverwachte stoot, dan kan bij eventueel contact tussen het paneel en de bekister, de bekister uit zijn evenwicht geraken.

Anderzijds kan men afleiden dat er minstens drie personen nodig zullen zijn om bij deze windsnelheid het paneel veilig te begeleiden (900 N > 658 N).

Aan de hand van de formule en met de kennis van de windsnelheid en het getroffen oppervlak kan de nodige uitgeoefende kracht worden berekend. Indien als vertrekbasis opnieuw die 300 N wordt genomen, dan zal afhankelijk van het getroffen oppervlak de maximale windsnelheid aanzienlijk variren, zoals weergegeven in de laatste tabel.

originaltype: 
html
 
Meer lezen over Risico\'s en preventiemaatregelen bij het transportbehandelen en opstellen van lasten met een groot windoppervlak en de maximale windsnelheid.?