Sollas loopt voorop met ‘full servo’ folieverpakkingsmachine

Doordat deze folieverpakkingsmachine volledig servogestuurd is en verstelmotoren heeft is de omsteltijd van deze machine nog maar zes minuten. Een andere USP is het standaard ingebouwde modem voor remote maintenance, waardoor het bedrijf wereldwijd snel storingen kan oplossen zonder mensen op pad te hoeven sturen.

 

 

Bijna elke week rijdt er wel een vrachtwagen van Oldenzaal naar Wormer. Lading? Verpakkingsmachines van verschillende snit, in verschillende stadia van afbouw. De serieproductie van onderdelen en montage van machines vindt plaats in Oldenzaal. De enkelstuks productie, alsmede het bouwen van de high-end machines gebeurt op het hoofdkantoor in Wormer, waar alle machines worden klaargemaakt voor afname.
De frequentie van het heen en weer rijden van de vrachtwagens heeft te maken met het succes van Sollas. Jaarlijks zet de machinebouwer zo’n 100 machines af, waarvan 90 tot 95% direct wordt geëxporteerd. Van de afzet in Nederland gaat ook nog eens de helft naar het buitenland, via lijnintregratie met productielijnen van derden.

 

 

Meer servo
Paradepaardje in het aanbod van Sollas is de FSX verpakkingsmachine. Dirk Verbeek, afdelingshoofd besturingstechniek in Wormer, was als ‘self made’ motion- en servospecialist nauw betrokken bij het ontwikkeltraject van de servogestuurde machine. “Na mijn HTS-Werktuigbouw opleiding in Alkmaar kon ik zeven jaar geleden direct bij Sollas aan de slag, aanvankelijk als W-engineer bij R&D. Omdat er steeds meer servozaken gingen spelen, werd ik, door de combinatie van mijn werktuigbouwkundige achtergrond en mijn affiniteit met computers en programmeren, gevraagd om de kant van de besturingstechniek op te gaan. In een half jaar tijd heb ik mij met trial-and-error in de motion control bekwaamd en heb de motion van de FSX voor mijn rekening genomen. In die tijd zijn ook de afdeling R&D en engineering samengevoegd: de technische ontwikkelingen gingen zo snel, en aangezien veel ontwikkelingen op basis van wensen van klanten plaatsvinden was het gezien de capaciteit en kennisdeling handiger om de afdelingen bij elkaar te voegen. Alle engineeringcapaciteit gaat nu naar ontwikkeling of klantspecifieke ontwerpen, die weer vaak als standaard worden ingevoerd. Op dit moment hebben we vijftien medewerkers bij engineering; vijf op mijn afdeling besturingstechniek en tien bij WTB.”

 

 

 

De besturingskast van de FSX, met linksonder het eWON-modem; in de onderste kast zitten de servoregelaars van de servomotoren. De verstelmotoren hebben de regeling in de motor en een IP65 vermogenverdeler die aan het machineframe in de machine is geplaatst.

 

Automatisch verstellen
Een belangrijke markt voor Sollas is de cosmetica-industrie. “Waar in het verleden grote batches werden gedraaid en voorraad werd gehouden, zie je dat nu de batches teruglopen naar 2000 tot 3000 stuks; anderhalf uur draaien en klaar. De wens van één onze klanten was dan ook om een machine te maken met kortere omsteltijden. Gangbaar op dat moment was 20 tot 30 minuten; de eis was niet mals: 7 minuten!”
Door toepassing van verstelmotoren is Sollas erin geslaagd om nog een minuutje van die eis af te snoepen: het werden er slechts 6. “Bijkomend voordeel is dat de reproduceerbaarheid veel groter is. Als je de machine goed hebt afgesteld en alle gewenste verpakkingsmaten zijn ingevoerd in de software, is het slechts een kwestie van het selecteren van het juiste recept en de verstelmotoren zorgen automatisch voor de juiste afstelling. Het enige handmatige dat nog moet gebeuren is het plaatsen van de productspecifieke wisseldelen die je gebruikt voor het opduwen van de producten”, aldus Dirk Verbeek.
Ook de flexibiliteit, ten opzichte van het ‘ouderwetse’ verstellen met een schroefboormachine, is aanzienlijk groter, wat ook weer een pré is in de high-end cosmeticamarkt, die heel veel verschillende productmaten kent, zowel wat betreft de enkelstuks- als de bundelverpakkingen. “De gebruiker hoeft alleen maar via het scherm de maat van een product op te geven en de bundelafmetingen. Aan de hand daarvan wordt de foliemaat bepaald, hoe de servo’s moeten bewegen, welke profielen ze moeten doorlopen. Daar kan eigenlijk niets misgaan.”
De maximale snelheid van de FSX is 110 slagen per minuut, ruim voldoende voor de cosmeticabedrijven die meestal rond de 45 slagen per minuut draaien. “In de productielijnen vindt nog veel handwerk plaats; kettinkjes worden handmatig aan de flesjes gezet; dopjes idem dito. Door de enorme verscheidenheid aan productvormen is automatisering van dergelijke procedures nauwelijks rendabel.”
Voor een volinslagmachine met thermisch sealproces met 110 slagen per minuut is de markt veel groter. Reden waarom de FSX ook in andere markten aanslaat, bijvoorbeeld voor het verpakken van koekjes en thee. “De vraag naar deze machines is groot. We zijn nu bijna twee jaar met de FSX op de markt en verkopen ruim boven verwachting!”, zegt Dirk Verbeek enthousiast.

Dirk Verbeek, afdelingshoofd besturingstechniek bij Sollas, bij een FSX folieverpakkingsmachine.

 

Wereldspeler
Met negentien van de twintig machines die naar het buitenland gaan is er Sollas veel aan gelegen om het onderhoud zo efficiënt en rendabel mogelijk in te richten. “We hebben het geprobeerd met servicecontracten, maar daar zitten de klanten niet op te wachten. Onze machines zijn ten opzichte van de andere machines in de lijn niet zo duur, tussen de € 60.000,- en € 250.000,-. De kosten voor een 24-uurs servicecontract staan dan niet in verhouding tot de aanschafprijs”, licht Dirk Verbeek toe.
Omdat het ook voor Sollas zelf niet efficiënt is om voor iedere storing een service-engineer op het vliegtuig te zetten naar India of Rusland, maakt het bedrijf al jaren gebruik van modemtechnologie om vanuit Wormer in te kunnen bellen op de machine en diagnose en service op afstand uit te voeren. Aanvankelijk gebeurde dat met analoge telefoonmodems. “Daar zijn we om verschillende redenen van afgestapt. Fabrieken hebben steeds minder analoge telefoonlijnen liggen en in de landen waar we leveren, die nog wel analoge lijnen hebben, zijn deze lijnen van dusdanig slechte kwaliteit dat je daar niet vrolijk van wordt; dat werkt gewoon niet. Of er zit een telefooncentrale tussen. Hoe vaak je ook hebt verteld dat het een directe lijn moet zijn; toch blijf je de receptioniste aan de lijn krijgen.”

 

Communicatie via VPN
Sinds drie jaar bouwt Sollas in de high-end en mid-range machines standaard een industriële VPN LAN router van eWON in; bij de low-end versies gebeurt dat alleen op klantspec. Gebruik van deze router in combinatie met de Talk2M server zorgt er voor dat te allen tijde veilige communicatie kan plaatsvinden tussen Sollas en de (machine van de) klant. Dirk Verbeek legt uit hoe dat in zijn werk gaat. “Er vindt nooit directe communicatie tussen ons en de machine plaats; dat gebeurt altijd via de Talk2M server. Hierbij wordt een uitgaande verbinding gemaakt vanuit ons naar de server, en vanuit de klant naar de server. Op de server wordt pas de koppeling gemaakt. Communicatie verloopt in de meeste gevallen via een WAN Ethernet-poort, waarbij een veilige uitgaande VPN internetverbinding wordt opgezet. Het modem is ook uitgerust met analoge functionaliteiten, zodat toch vanuit de klant een verbinding kan worden gemaakt als er geen internet is.”

 

Nadat de eindgebruiker via het display de gewenste verpakkingsmaten heeft ingevoerd, is het slechts een kwestie van het selecteren van het juiste recept en de verstelmotoren zorgen automatisch voor de juiste afstelling.

 

Bijna alle klanten maken gebruik van service op afstand; het is tenslotte ook in hun voordeel om snelle en adequate service te krijgen bij storingen. Maar klanten gaan er wel verschillend mee om. “Steeds meer zie je klanten die op een losse server een separaat netwerk hebben gemaakt voor dit soort toepassingen, ook voor andere machines; we zijn immers niet de enige machinebouwer die dit soort modems inbouwt. Die klanten hebben machines dan ook wel permanent online staan. Iets wat je trouwens ook wel ziet bij bedrijven die er helemaal niet bewust mee omgaan; ze vergeten gewoon dat ze online zijn. Helemaal niet erg, want wij benaderen de machine alleen op verzoek van de klant en verder kan er niemand bij. En als we iets loggen is het niet meer dan het aantal slagen en het aantal bedrijfsuren; weinig spannends. Ik heb pas één keer een klant meegemaakt die er helemaal niet aan wilde, bij wie we het modem dan ook niet hebben ingebouwd. Deze klant heeft het hele datanetwerk uitbesteed aan een derde partij en die schrijft voor welke componenten aan het netwerk mogen hangen. Argumentatie om de eWON niet toe te laten was dat ze niet konden checken wat er over de VPN gebeurt. Een groter compliment voor je data-integriteit kan je niet krijgen, maar erg pragmatisch is het niet. Daar kwam ook de klant achter, want toen er na twee jaar wat problemen waren kwam het verzoek om het modem wel aan te sluiten!”

 

Zelf instellen
Raster Products, de leverancier van eWON in Nederland, heeft voor Sollas een script geschreven waarmee de klant zelf het modem kan instellen. “Je kunt het vergelijken met het doorlopen van de vragen die je krijgt als je thuis je nieuwe pc op je netwerk wilt aansluiten en de mail goed instellen. Op een webpagina komen de verschillende opties naar voren, de klant kan de gevraagde gegevens invullen, de instellingen bewaren en klaar is de configuratie. Het enige dat er bij ons nog bij komt kijken is het aanmelden van het modem bij de Talk2M-server. Als alles goed is gegaan (wat eigenlijk altijd gebeurt) ontvangen we een melding dat het modem online is en kunnen we waar nodig de klant op afstand ondersteunen.”
Dat helpen op afstand valt in de praktijk reuze mee. Nieuwe wensen die bij oplevering naar voren komen, updates van firmware, en in een later stadium diagnose voor hardware problemen, als een gebroken kabel, een display dat stuk is of een deur die open blijft staan. “Hoe klein en gemakkelijk oplosbaar het allemaal ook kan zijn, als je je door het modem een reis naar India of Nieuw-Zeeland kunt besparen, is die investering er al dubbel en dwars uit. En vergeet ook het voordeel van de klant niet, die nu binnen een dag zijn probleem opgelost ziet.”
Waar via het modem alle componenten uitstekend benaderbaar zijn, zijn er altijd zaken die niet via het modem kunnen zoals bijvoorbeeld firmware updates van de servodrives. “In geval van updates vragen we de klant om de kaart uit de regelaar te halen en die via een card reader aan de pc aan te sluiten. Vervolgens nemen we het vanaf hier over en kunnen we op afstand de nieuwe software erop zetten.”

 

Offline
Niet alle problemen kunnen via het modem worden opgelost. “Soms kom je er op afstand gewoon niet uit. Dat hoeft dan niet aan de technologie te liggen, maar er kan miscommunicatie in het spel zijn door bijvoorbeeld taalproblemen of een lage technische kennis bij de afnemer. Zo vroeg ik laatst een klant om de machine te resetten; dat willen we om veiligheidsreden namelijk niet via het modem doen. Vervolgens zie ik het modem offline gaan. Wat blijkt? Hij had de hele machine uitgezet, wist even het verschil niet tussen reset en restart!”, zegt Dirk Verbeek.