snelnaardata
 

Toepassingsgebieden volgens de Regels en ASME

Omdat de basis van de diverse ontwerpcodes vaak verschillend is, moet om niet de verkeerde conclusies te trekken het door elkaar gebruiken van de diverse ontwerpcodes en normen met de nodige voorzichtigheid en technisch inzicht geschieden (bv. geldigheidswaarden, maximum temperatuur, materiaalkeuze, belastingsaard, diameter/wanddikte-verhouding, enz.).

De van de Amerikaanse ontwerpcodes afgeleide eisen, construeren in het algemeen zwaarder, maar keuren minder streng. In het algemeen kan worden gesteld, dat zonder het optreden van kruipverschijnselen de toelaatbare ontwerpspanning voor primaire membraanspanningen gelijk is aan 0,25 (veiligheid van 4) maal de minimum gegarandeerde treksterkte, maar dat de technische leveringsvoorschriften zwakker zijn, zie figuur.

De van de Duitse ontwerpcodes afgeleide eisen, zoals de PED, construeren in het algemeen lichter, maar keuren strenger. De toelaatbare ontwerpspanning is bijvoorbeeld voor primaire membraanspanningen gelijk aan 0,67 (veiligheid van 1,5) maal de minimum gegarandeerde rekgrens bij metaaltemperatuur, maar keuring en attestering is strenger.


Bron:Handboek procestechnieken en -engineering,  2000.

originaltype: 
pdf
 
Meer lezen over Toepassingsgebieden volgens de Regels en ASME?